W restauracji Hotelu Spa Laskowo znają śląskie smaki
Kucharze z restauracji Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach są profesjonalistami w swoim fachu. Potwierdził to festiwal kulinarny "Śląskie Smaki" zorganizowany w Wiśle, w którym zostali laureatami.
Długi weekend w Śląskiem był nie tylko upalny, ale też smaczny. Nad Placem Hoffa w Wiśle unosił się aromat regionalnych potraw, a wszystko za sprawą Festiwalu "Śląskie Smaki", którego 10 edycja odbyła się w tej beskidzkiej miejscowości.
"Śląskie Smaki" to połączenie konkursu kulinarnego i oferty kulturalnej. W trakcie kulinarnych zmagań w szranki stanęły 23 drużyny, podzielone na trzy kategorie - profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Jury miało nie lada problem, jak bowiem porównać wołowe policzki na buraczkach, roladki wieprzowe z kluskami z tarcia, medaliony z koziny i%u2026 żebroczkę? Albo tort Sachera ze szpajzą w stylu art lub kołoczem z rabarbarem? Dyskusje jurorów były długie, ale owocne.
Laureatami 10., jubileuszowego Festiwalu Śląskie Smaki zostali: Ośrodek Karina z Wisły (amatorzy), Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** z Jankowic (profesjonaliści) oraz Paula & Dima, czyli uczniowie reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Poza nagrodami rzeczowymi otrzymali statuetki Złotych Durszlaków i zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków 2015.
Konkurs kulinarny to jednak tylko jedna z atrakcji imprezy. Turyści i mieszkańcy Wisły zobaczyli również "bitwę smaków", czyli zmagania Remigiusza Rączki i Heleny Legierskiej z kapuśniakiem i kapuśnicą oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk". O sytość ich żołądków zadbały lokale Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". Skosztować można było m.in. śląskiej rolady z kluskami i modrą kapustą, żeberek z panczkrautem, faszerowanych gęsich szyi czy kołocza, czyli dań, które na co dzień dostępne są w "szlakowych" restauracjach. Od soboty menu Śląskie Smaki dostępne jest już w 31 lokalach - w trakcie Festiwalu na Szlak oficjalnie przyjęto Restaurację Hotelu Spa Laskowo, który swój akces przypieczętowała konkursowym zwycięstwem, oraz Restaurację Enklawa z Tychów.
Organizatorzy X Festiwalu "Śląskie Smaki" to Śląska Organizacja Turystyczna oraz Miasto Wisła. Więcej informacji o imprezie i Szlaku Kulinarnym na www.slaskiesmaki.pl. http://www.slaskiesmaki.pl/
Fot. R. Kupczak
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany