Dietetyk Naturhouse radzi! Daj się skusić na jabłko
Jabłko na zdrowie
Największą zaletą jabłek jest harmonijne połączenie zawartych w nich cennych dla zdrowia składników. Po pierwsze: Potas – ważny w profilaktyce dolegliwości układu krążenia i systemu nerwowego. Oprócz tego wit. C – naturalny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi walczyć z infekcjami. Do tego działające krwiotwórczo żelazo oraz dodające energii witalnej fruktoza i glukoza. Mało? Soczysty miąższ jabłka, zawierający kwas jabłkowy i cytrynowy, gasi pragnienie, orzeźwia oraz wykazuje dobroczynny wpływ na trawienie. Z kolei pektyny oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmów, regulują florę bakteryjną, działają przeciw zaparciom i ograniczają wchłanianie cholesterolu.
Najwięcej jest ich w ogryzku i skórce, dlatego jabłka najlepiej jeść w całości i nie obierać. W skórce znajdują się tez nieocenione flawonidy działające przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie, więc odtruwająco. Nie bez powodu nazywa się je eliksirem młodości. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach oddziałują także na układ oddechowy.
Zjedzenie pięciu jabłek tygodniowo poprawi funkcjonowanie płuc. Co więcej, nawet najbardziej kwaśne owoce odkwaszają organizm, bo jabłka zawierają zasadowe sole mineralne, a ponadto sporo błonnika. Jeden owoc zawiera substancje blokujące wchłanianie i magazynowanie złego cholesterolu. No i krzem – jego też jest w jabłku sporo, jest odpowiedzialny za stan skóry, włosów i paznokci. Jabłko na smukłą sylwetkę Wszyscy dbający o linię wiedzą, jak świetną przekąską jest ten pyszny, soczysty owoc.
Po zjedzeniu jabłka nie sięgniemy szybko po nic innego, ponieważ organizm potrzebuje sporo czasu na strawienie owocu. Związki zawarte w skórce stymulują procesy trawienia. Występujący w nim błonnik pęcznieje w żołądku, więc do mózgu dociera sygnał „nie jestem aż taki głodny”. Jeśli chcesz skorzystać z wiedzy dietetyka dotyczącej właściwego dobierania produktów oraz odpowiedniego komponowania jadłospisu, zapraszamy do Centrum Dietetycznego Naturhouse w Raciborzu.
Umów się na bezpłatną konsultację
Centrum Dietetyczne Naturhouse
Racibórz, ul. Solna 21
tel.: 531 939 531
Godziny otwarcia: poniedziałek 8.00-16.00 wtorek 10.00-18.00 środa, czwartek 11.00-19.00 piątek 7.00-15.00
www.naturhouse-polska.pl
Możesz również znaleźć nas na Facebook'u
„Szarlotkowe szaleństwo”
Składniki:
2 szkl. mąki krupczatki, ewentualnie tortowej
1 szkl. cukru pudru
1 łyż. proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
1,5-2 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie: 2 szkl. mąki, żółtka (białka odstawić na pianę), proszek do pieczenia, cukier puder (1/2 szklanki) i masło szybko zagnieść. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Zasypać 2 łyżeczkami cynamonu, dodać 4 łyżki cukru, zalać wszystko wodą i gotować ok. 15 min. na wolnym ogniu, po czym odstawić do wystygnięcia. Wyjąc ciasto z lodówki, 1/4 odłożyć na posypkę, a resztę wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Z białek ubić sztywną pianę, dodać pozostały cukier puder, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Powoli mieszając, wylać masę na jabłka, a całość posypać odłożonym ciastem. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec ok. 40 min. Upieczoną szarlotkę podawać z cukrem pudrem lub lodami.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.