Kluski serowe: przepis na 4 porcje według receptury Krystyny Sekuły z Bieńkowic
Składniki: 2 jajka, 12 dag cukru, 2 szczypty soli, 0,5 kg twarogu, 10 dag mąki, 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób przyrządzania: Jajka, cukier, sól i twaróg włożyć do miski i wymieszać. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z wszystkiego wyrobić ciasto. Jeżeli się klei dodać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto wyłożyć na czysty stół posypany uprzednio mąką i formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Kluski wkładać do osolonej, gotującej się wody. Gotować 10 minut na małym ogniu. Ugotowane kluski wyłożyć na talerz i polać roztopionym masłem oraz posypać cukrem.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany