Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia17 lutego 201613:04

Zakład Ernestyna Janety nagrodzony przez ekspertów

Zakład Ernestyna Janety nagrodzony przez ekspertów - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Powiat:

Doskonały smak, odpowiedni wygląd, cena adekwatna do jakości - to cechy kiełbasy szefa, golonka pieczonego w kapuście, pasztetu bawarskiego i salcesonu golonkowego z oferty Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety, za które wyroby otrzymały certyfikat programu „Doceń polskie”. Wyroby firmy z Lubomi zostały wyróżnione przez Lożę Ekspertów, która obradowała 27 stycznia w Czeladzi. Godła promocyjne wręczono już po raz dziewiętnasty. Patronem honorowym programu „Doceń polskie”, w ramach którego nagradza się żywność najwyższej jakości, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kiełbasa szefa, golonko pieczone w kapuście, pasztet bawarski i salceson golonkowy zakładu z Lubomi nagrodzone przez ekspertów 27 stycznia br. w Czeladzi miała miejsce XIX certyfikacja artykułów żywnościowych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Specjaliści z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów, ocenili wyroby różnego typu i przyznali im noty w skali od 1 do 10 za: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Produktami, które otrzymały maksymalną liczbę punktów - są kiełbasa szefa, golonko pieczone w kapuście, pasztet bawarski i salceson golonkowy z oferty Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety, którego siedziba mieści się w Lubomi. Specjały zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. - Wyróżnieniem tym mogą poszczycić się tylko najbardziej wartościowe artykuły spożywcze. Godło promocyjne jest przyznawane za konkretny produkt, a nie za cały asortyment producenta. Certyfikat nadawany jest na 2 lata. Po upływie tego czasu wytwórca może ubiegać się o ponowne nadanie wyróżnienia, warunkiem jest uzyskanie pozytywnych ocen od Loży Ekspertów podczas certyfikacji - wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku i od tego czasu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Audyty, podczas których Loża Ekspertów ocenia żywność odbywają się cztery razy w roku. Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

O laury programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju. - Godła „Doceń polskie” są przyznawane na podstawie przejrzystych kryteriów. Każdy konsument, który sięga po nagrodzone wyroby może mieć pewność, że wspiera polską gospodarkę, a jednocześnie wybiera żywność sprawdzoną przez ekspertów - dodaje M. Bielski. - Czytajmy uważnie informacje zawarte na etykietach, zwracajmy uwagę na pochodzenie kupowanych przez nas produktów i pamiętajmy, że naszymi decyzjami zakupowymi możemy wspierać polskie firmy - podkreśla twórca programu „Doceń polskie”. Szczegółowe informacje na temat programu są zawarte na jego stronie internetowej, dostępnej pod adresem docenpolskie.pl.

Obszernej wiedzy o uhonorowanych dotychczas produktach i ich wytwórcach dostarcza także blog programu, który można znaleźć pod adresem: blog.docenpolskie.pl.

* * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

Autor: Anna Koza, anna.koza@adventure.media.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności18 kwietnia 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Przed nami długi, świąteczny weekend. Sprawdź, co będzie się działo w Raciborzu i okolicy, i gdzie warto się wybrać.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Sport16 kwietnia 202523:48

MinibasketBall Racibórz w turnieju półfinałowym Jr. NBA Girls

MinibasketBall Racibórz w turnieju półfinałowym Jr. NBA Girls - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
opr. red., fot. MinibasketBall Racibórz
Reklama
Strony Partnerskie17 kwietnia 202522:26

Powiatowy Informator dla Seniora 3/2025

Powiatowy Informator dla Seniora 3/2025 - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
materiał zlecony
Sport18 kwietnia 202513:05

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

W najbliższą sobotę nie zabraknie sportowych emocji. Grać będą piłkarze od II ligi do C klasy Podokręgu Racibórz. Sprawdź, z kim zagra drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Nasz Racibórz 28.03.2025
27 marca 202520:16

Nasz Racibórz 28.03.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.