Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia17 lutego 201613:04

Zakład Ernestyna Janety nagrodzony przez ekspertów

Zakład Ernestyna Janety nagrodzony przez ekspertów - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Powiat:

Doskonały smak, odpowiedni wygląd, cena adekwatna do jakości - to cechy kiełbasy szefa, golonka pieczonego w kapuście, pasztetu bawarskiego i salcesonu golonkowego z oferty Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety, za które wyroby otrzymały certyfikat programu „Doceń polskie”. Wyroby firmy z Lubomi zostały wyróżnione przez Lożę Ekspertów, która obradowała 27 stycznia w Czeladzi. Godła promocyjne wręczono już po raz dziewiętnasty. Patronem honorowym programu „Doceń polskie”, w ramach którego nagradza się żywność najwyższej jakości, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kiełbasa szefa, golonko pieczone w kapuście, pasztet bawarski i salceson golonkowy zakładu z Lubomi nagrodzone przez ekspertów 27 stycznia br. w Czeladzi miała miejsce XIX certyfikacja artykułów żywnościowych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Specjaliści z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów, ocenili wyroby różnego typu i przyznali im noty w skali od 1 do 10 za: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Produktami, które otrzymały maksymalną liczbę punktów - są kiełbasa szefa, golonko pieczone w kapuście, pasztet bawarski i salceson golonkowy z oferty Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety, którego siedziba mieści się w Lubomi. Specjały zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. - Wyróżnieniem tym mogą poszczycić się tylko najbardziej wartościowe artykuły spożywcze. Godło promocyjne jest przyznawane za konkretny produkt, a nie za cały asortyment producenta. Certyfikat nadawany jest na 2 lata. Po upływie tego czasu wytwórca może ubiegać się o ponowne nadanie wyróżnienia, warunkiem jest uzyskanie pozytywnych ocen od Loży Ekspertów podczas certyfikacji - wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku i od tego czasu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Audyty, podczas których Loża Ekspertów ocenia żywność odbywają się cztery razy w roku. Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

O laury programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju. - Godła „Doceń polskie” są przyznawane na podstawie przejrzystych kryteriów. Każdy konsument, który sięga po nagrodzone wyroby może mieć pewność, że wspiera polską gospodarkę, a jednocześnie wybiera żywność sprawdzoną przez ekspertów - dodaje M. Bielski. - Czytajmy uważnie informacje zawarte na etykietach, zwracajmy uwagę na pochodzenie kupowanych przez nas produktów i pamiętajmy, że naszymi decyzjami zakupowymi możemy wspierać polskie firmy - podkreśla twórca programu „Doceń polskie”. Szczegółowe informacje na temat programu są zawarte na jego stronie internetowej, dostępnej pod adresem docenpolskie.pl.

Obszernej wiedzy o uhonorowanych dotychczas produktach i ich wytwórcach dostarcza także blog programu, który można znaleźć pod adresem: blog.docenpolskie.pl.

* * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

Autor: Anna Koza, anna.koza@adventure.media.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności22 lutego 202521:50

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
3
Racibórz:

Dziś, w sobotę 22 lutego, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Łubowicach biskup opolski Andrzej Czaja odprawił Mszę Świętą, podczas której przedstawił parafianom nowego proboszcza. Wizyta biskupa, choć nieoficjalna i robocza, miała szczególny charakter z powodu skandalu obyczajowego, jaki wywołał poprzedni proboszcz parafii.

Th
Aktualności22 lutego 202507:57

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
29
opr. waw, fot. lotnicze Robert Ambroziewicz, Marek Fichna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności21 lutego 202521:53

Fiala Przedsiębiorczości Gminy Rudnik 2025: Nagrodzono lokalnych liderów i innowatorów

Fiala Przedsiębiorczości Gminy Rudnik 2025: Nagrodzono lokalnych liderów i innowatorów - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W Gminie Rudnik odbyła się siódma edycja prestiżowego konkursu Fiala Przedsiębiorczości, wyróżniającego najlepszych przedsiębiorców, rolników i działaczy społecznych regionu. Tegoroczna gala była okazją do uhonorowania osób i organizacji, które w szczególny sposób przyczyniły się do rozwoju lokalnej gospodarki i społeczności.

TH
Reklama
Reklama
Reklama
Sport23 lutego 202512:45

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO]

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Dystans siedmiu kilometrów ścieżkami Arboretum Bramy Morawskiej w lesie Obora mieli do pokonania uczestnicy XIII edycji Biegu Twardziela, który rozegrano dziś, 23.02. Na starcie zameldowało się łącznie 190 biegaczek i biegaczy z Polki i Czech.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.