Strucla z makiem: 3 sztuki o długości tradycyjnej blachy według receptury Marii Kudeli z Bolesławia
Składniki: ciasto: 50 dag mąki, 15 dag cukru, 15 dag masła lub margaryny, 1 jajko, 5 dag drożdży, 1,5 szklanki ciepłego mleka. nadzienie makowe: 30 dag maku, 1 jajko, szczypta soli, 3 dag rodzynek, 3 dag posiekanych migdałów, skórka z 1 cytryny, cukier do smaku. Sposób przyrządzania: nadzienie makowe: mak zmielić, sparzyć wodą (taką ilością, by mak był gęsty). Dodać rodzynki, migdały, startą skórkę z cytryny i całość dobrze wymieszać. Masę makową podzielić na trzy części. ciasto: do miski dać mąkę, sól, masło lub margarynę uprzednio rozpuszczoną, ale ostudzoną oraz ciepłe mleko, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać drożdże z cukrem wcześniej rozgniecione łyżeczką. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (1h). Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na grubość 0,5 cm. Na każdą rozwałkowaną część równomiernie rozsmarować nadzienie makowe i zawinąć w rulon. Gotowe strucle posmarować ubitym białkiem i ułożyć na blachę. Piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany