Kuchnia hiszpańska
Odmienne geograficznie i kulturowo regiony Hiszpanii różni także sposób odżywiania się ich mieszkańców. Nad morzem królują dania z ryb i owoców morza, w głębi kraju - warzywa i różnego rodzaju mięsa, a w górach - jagnięcina i rośliny strączkowe.
Dla Asturii typową potrawą jest fabada asturiana - fasola z wieprzowiną duszona w sosie pomidorowym. Wizytówką wyżynnej Kastylii są pieczone mięsiwa cielęce i jagnięce, a także suszone szynki (najsłynniejsza to serrano) oraz pieprzne wieprzowe kiełbaski chorizo. Katalonia żywi się rybami przyrządzanymi na wiele sposobów z jarzynami (świeżymi, gotowanymi bądź marynowanymi), w Galicji podaje się zarzuela de ricos - kawałki smażonych ryb, duszone w ostrym sosie z pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy i wina oraz polpo – ugotowane macki ośmiornicy, cięte na talarki nożycami. Walencja to ojczyzna paelli - najsłynniejszej hiszpańskiej potrawy z ryżu duszonego na wielkiej żelaznej patelni wraz z warzywami, kawałkami kurczaka albo owocami morza.
W całej Hiszpanii popularnością cieszą się chłodniki z przetartych warzyw - ajo blanco (biały) i gazpacho (czerwony). Ich rodowód sięga jeszcze czasów rzymskich, kiedy to stanowiły podstawę wyżywienia legionistów stacjonujących na terenach dzisiejszej Andaluzji. Inne typowe dla Hiszpanii zupy, to: puchero - zupa na wołowinie z szynką, kiełbasą, kluseczkami, pietruszką i czosnkiem oraz gęsta olla podrida, której podstawę stanowią: mięso baranie, gicz cielęca, ogony wołowe, szynka, wędzona kiełbasa , groch i różne jarzyny. Po ugotowaniu, mięso pokrojone w małe kawałki podaje się w zupie przyprawionej czosnkiem i aromatycznymi przyprawami.
W całej Hiszpanii jada się tortillas - smażone omlety z rozmaitymi dodatkami, serwowane na zimno i na gorąco. Znany w naszej kuchni omlet z ziemniakami ma właśnie hiszpański rodowód.
Przed posiłkami, zgodnie z hiszpańskim zwyczajem, podaje się prażone migdały, oliwki, pieczywo oraz sosy: pomidorowe i czosnkowe.
GAZPACHO
50 dag pomidorów, 2 cebule
2 ząbki czosnku, 1 mały ogórek
2 papryki, 1łyżka oliwy (z pierwszego tłoczenia)
sól, pieprz
Zmiksuj pomidory, obrany pokrojony ogórek oraz jedną cebulę. Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli. Strąki papryki przekrój na połówki , usuń białe środki z pestkami. Połówki papryk pokrój na kawałki albo w paseczki. Zmiksowane pomidory wymieszaj z czosnkiem, oliwą i pieprzem. Wstaw do lodówki, aby zupa dobrze się oziębiła. Bezpośrednio przed podaniem wrzuć do gazpacho paprykę i drugą pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
TORTILLA Z WOŁOWINĄ
50 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mielonego mięsa wołowego,
po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 1 średnia marchewka,
1 cebula, 3 jajka, 3 łyżki śmietany,
sól, czarny pieprz, oliwa do smażenia, pęczek natki
Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i smaż razem około 5 minut. Oczyść i obierz warzywa, pokrój je w kostkę i dodaj do ziemniaków z mięsem. Smaż razem 8 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jajka wymieszaj ze śmietaną, mieszaniną polej mięso z warzywami. Smaż pod przykryciem ok. 5 minut. Gdy spód jest gotowy, odwróć tortillę i smaż kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.
PSTRĄG Z SZYNKĄ
4 średnie pstrągi, 4 plastry suszonej hiszpańskiej szynki, olej, mąka, biały pieprz, gruba sól
Wypatroszone pstrągi osusz i natrzyj w środku grubą solą i białym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny. Do każdej ryby włóż plaster szynki, zepnij wykałaczką i obtocz w mące. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony poczym przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika (200 stopni).
OMLET HISZPAŃSKI
50 dag podgotowanych ziemniaków, duża cebula, 6 jajek, oliwa lub olej, sól, pieprz, drobno posiekane: zielona pietruszka, szczypiorek, świeża papryka
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Pokrój cebulę w krążki. Ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż na patelni warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Podsmaż pod przykryciem na małym ogniu kilka minut poczym odkryj, dodaj krążki cebuli i smaż dalej lekko mieszając ok. 10 min. Jajka ubij z resztą soli i pieprzu, dodaj zieleninę i paprykę, wlej do ziemniaków, lekko zamieszaj. Smaż, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewróć i podsmaż lekko z drugiej strony.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany