Jak urozmaicić swoją kawę? 5 najciekawszych dodatków
Codziennie pijasz czarną kawę, więc od czasu do czasu przychodzi Ci ochota na urozmaicenie. Zwłaszcza, jeśli kawowy napój pijasz nie tylko o poranku, ale także popołudniami w trakcie spotkań ze znajomymi. Poznaj 5 najciekawszych kawowych dodatków, dzięki którym wyczarujesz aromatyczną i przepyszną kawę.
Posypki do kawy
Klasyczne posypki, takie jak tarta czekolada, kakao czy cynamon znane są każdemu. A co powiesz na oryginalną zieloną posypkę przygotowaną z pistacji? Wystarczy 10 g niesolonych orzeszków pistacjowych, które obierasz z łupinek i mielisz w blenderze na drobny pył wyglądający jak mąka. Inny przepis na zieloną posypkę to świeże liście mięty (5-6 listków) zmieszane z 2 łyżkami cukru (lub innego słodzika). Miętę ucierasz w moździerzu, a następnie dodajesz ją do cukru i mieszasz aż do uzyskania jednolitego zielonego koloru. Miętowy cukier przesypujesz na blachę i odstawiasz do wysuszenia. Brązowa posypka korzenna z cynamonem (½ łyżeczki), imbirem (¼ łyżeczki) i brązowym cukrem (½ łyżeczki) przypadnie do gustu miłośnikom ostrzejszych smaków i aromatów. Wymieszaj wszystkie składniki i posyp korzennym cukrem ulubioną kawę.
Bita śmietana
Jeśli lubisz słodkie wersje kawy, nie może w niej zabraknąć tego przepysznego śmietanowego składnika. Idealna bita śmietana jest lekka, puszysta i aksamitna. Do jej przygotowania potrzebujesz śmietankę 36%, 1 łyżeczkę cukru pudru (jeśli śmietana ma być słodka) oraz mikser. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Dodaj cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijaj śmietanę, tym razem na wolniejszych obrotach. Uważaj, żeby nie przebić śmietany, bo wyjdzie Ci z niej masło.
Cukier waniliowy
Do słodzenia aromatycznych kaw, szczególnie tych mlecznych, zamiast zwyczajnego cukru możesz użyć przygotowanego w domu cukru waniliowego. Żeby go zrobić, potrzebujesz przekrojonej wzdłuż laski wanilii pokrojonej na małe kawałki i cukru (lub ksylitolu, jeśli nie używasz białego cukru). Mieszankę wsypujesz do słoiczka i odstawiasz na 2 tygodnie. Po tym czasie usuwasz kawałki wanilii i aromatyczny słodzik gotowy.
Mleko orzechowe i migdałowe
Dla urozmaicenia codziennej kawy z mlekiem krowim użyj przygotowanego przez siebie mleka roślinnego. Orzechowe i migdałowe mleczko nadaje kawie słodkawego posmaku – możesz więc całkowicie zrezygnować z cukru. Do przygotowania 1 l napoju potrzebujesz 1 l niegazowanej wody pitnej oraz 150 g orzechów laskowych lub migdałów. Orzechy lub migdały zalej szklanką wrzątku i pozostaw do namoczenia na noc (migdały po 15 min. musisz obrać ze skórki). Następnie odcedź orzechy lub migdały, włóż do blendera i zalej szklanką chłodnej wody. Całość zmiksuj. Powtórz czynność dolewając kolejne szklanki wody, aż zużyjesz cały litr. Przecedź napój przez gazę lub gęste sitko.
Smakowy syrop do kawy
Słodka latte nie obędzie się bez dobrego syropu smakowego. Gotowe syropy zakupisz w sklepie z kawą, ale możesz przygotować je też samodzielnie. Spróbuj zrobić syrop kokosowy z wiórków, cukru i miodu lub karmelowy z cukru i pasty z ziaren wanilii.
Po więcej inspiracji kawowych dodatków zajrzyj na https://www.przepisynakawe.pl.
art. spons.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.