Pasztetowa wyborowa od Ernestyna Janety
Składniki: wątroba, podgardle (boczek), sól, pieprz mielony, utarty majeranek, osłonka z jelita prostego wieprzowego.
Przygotowanie. Wątrobę pokroić w cienkie plastry i sparzyć. Podgardle ugotować do stanu półmiękkiego. Obydwa składniki zemleć 2 lub 3 razy w maszynce do mięsa z sitkiem o bardzo drobnych oczkach. Dodać przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Napełnić luźno osłonki, podwędzić przez 3-4 godziny zimnym dymem, następnie wrzucić do wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu około 35 minut. Wyjąć, opłukać gorącą a następnie zimną wodą, ostudzić w chłodnym pomieszczeniu. Można powtórnie podwędzić zimnym dymem przez 1-2 godziny. W chłodziarce można przechowywać 7-8 dni.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany