Tradycja podana na świeżo – restauracja Fanaberie Smaków zaprasza!
Chociaż nasz region ma do zaoferowania wiele pysznych potraw, tradycyjnych specjałów, nietuzinkowych receptur, wcale niełatwo znaleźć restaurację, która zaproponuje nam dobrze przyrządzone regionalne dania. Z tego powodu nowo otwarta restauracja Fanaberie Smaków to miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić. Szef kuchni Mateusz Zawojski ze swoimi kucharzami nie pozwoli odejść w zapomnienie babcinym przepisom!
Kto z nas nie zajadał się w domu babci śląskimi specjałami? Wodzionka, karminadle, gołąbki, ajerkuchy – to tylko niektóre potrawy, które większość z nas wspomina z rozrzewnieniem, myśląc o beztroskich latach młodości, czasie spędzonym u babci na wsi czy w rodzinnym domu. Jeśli chcesz poczuć się jak dawniej i przywołać dobre wspomnienia, odwiedź restaurację Fanaberie Smaków przy ul. Warszawskiej 13 w Raciborzu.
Szefem kuchni jest Mateusz Zawojski – młody, ambitny kucharz, który po dwóch latach pobytu w Warszawie wrócił do Raciborza, bo – jak sam przyznaje – to miasto, które kocha. Swoje doświadczenie zdobywał m.in. w restauracjach w Szczyrku czy w Komornie, w Warszawie z kolei pracował w takich miejscach jak Zorza Bistro czy restauracja Andrzeja Polana, gdzie został junior sous chefem. Był finalistą konkursów, m.in. Kulinarny Talent 2016 czy Kulinarny Puchar Polski.
Z kulinarnych umiejętności znany jest także w Raciborzu – prowadził tu bowiem m.in. warsztaty zdrowego żywienia w Akademii Fitness. Chociaż dzięki zdobytemu w warszawskich restauracjach doświadczeniu Mateusz Zawojski mógłby pracować w niemal każdym miejscu w Polsce i nie tylko, postanowił wrócić do Raciborza i tutaj stworzyć coś swojego, zgodnie z pomysłem, jaki ma na restaurację i gotowanie. Do swojego zespołu zaprosił równie doświadczonych kucharzy.
Właśnie między innymi dlatego restauracja Fanaberie Smaków jest niebanalna – tu każde danie jest przemyślane i przygotowywane z pasją i polotem, znajomością trendów i tajników sztuki kulinarnej. Znane babcine dania, takie jak wodzionka, rosół, gołąbki, ajerkuchy czy karminadle, podane w innowacyjny sposób z pewnością znajdą wielu wielbicieli. Propozycja Mateusza Zawojskiego to połączenie tradycji z nowoczesnością.
Restauracja Fanaberie Smaków to także idealne miejsce na urządzenie imprezy okolicznościowej. Ponadto w weekendy planowane jest gotowanie pod chmurką – kucharze będą przygotowywać nasze potrawy na zewnątrz. Do tego powstanie także specjalne menu, które będzie co tydzień modyfikowane. Jeśli więc masz ochotę na tradycję w nowym wydaniu, jeśli chcesz dopieścić kubki smakowe, koniecznie odwiedź restaurację Fanaberie Smaków i delektuj się znanymi potrawami, które przywołają wspomnienia i zadowolą podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
Zapraszamy!
Restauracja Fanaberie Smaków
Racibórz, ul. Warszawska 13
tel.: 793 776 625
Godziny otwarcia: pon.-pt.: 12.00-22.00, sob.: 12.00-23.00, niedz.: 12.00-22.00
Znajdź nas na Facebooku!
Artykuł sponsorowany
fot.: Zuzanna Perek, Greh, Katarzyna Kubik
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.