Zawsze o krok przed konkurencją – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski zaprasza na zakupy!
Co sprawia, że firma jest w stanie utrzymać się na rynku prawie trzydzieści lat, ciągle się rozwijając, mimo coraz większej konkurencji? Na przykładzie Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta sądzimy, że decyduje o tym kilka wartości – przede wszystkim pasja, nieustanna dbałość o jakość wyrobów, nowe pomysły, szacunek do klienta, otwarcie na jego sugestie i potrzeby czy dobra atmosfera.
W obecnym świecie problemem nie jest już dostępność różnego rodzaju produktów i wyrobów. Coraz trudniej jednak, wśród wielu propozycji i producentów, znaleźć takie wyroby, które byłyby smaczne, a przede wszystkim wartościowe. Gdzie szukać wyjątkowego smaku i jakości? Najlepiej tam, gdzie są one obecne od wielu lat. Jednym z takich miejsc jest niewątpliwie Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta.
Ciężka praca, wiedza i determinacja, czyli o początkach firmy Ernestyna Janety
Doświadczenie zawodowe Ernestyna Janety od początku związane było z branżą mięsną. Pracował w raciborskich zakładach mięsnych, gdzie zdobywał wiedzę i umiejętności. W 1989 roku podjął decyzję o stworzeniu swojej firmy. Pierwszy zakład powstał w Lubomi przy ulicy Nepomucena, a sklep – w Raciborzu na ulicy Rudzkiej. Jak wspomina główny technolog zakładu Marian Smyczek, który od 25 lat pracuje w firmie Ernestyna Janety, w pierwszych latach oferowano podstawowe produkty, takie jak kiełbasa szynkowa, kminkowa, śląska, zwyczajna, salceson, pasztet czy metka. Od początku zakład czerpie mięso wieprzowe i wołowe z własnej hodowli, a drób z zaufanej ubojni. Takie rozwiązanie jest gwarancją najwyższej jakości wyrobów zakładu Ernestyna Janety.
2004 rok – nowy większy zakład, nowe możliwości
W 2004 roku wybudowano nowy, większy zakład, który do chwili obecnej znajduje się w Lubomi przy ulicy Pogrzebieńskiej. Do tego roku Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta posiadał dwanaście sklepów, m.in. w Raciborzu, Lubomi i Krzanowicach. Wraz z przybywaniem kolejnych punktów sprzedaży poszerzał się asortyment. W sklepach Ernestyna Janety można było kupić coraz więcej rodzajów szynek i kiełbas, zaczęto wytwarzać także produkty garmażeryjne, rolady, mięso mielone, szaszłyki czy grochówkę. Obecnie zakład posiada 21 sklepów, nie tylko w powiecie, ale też poza nim – w Rybniku, Kędzierzynie-Koźlu czy Orzeszu. Produkty zakładu Ernestyna Janety eksportowane są także za granicę, m.in. do Czech, Słowacji, Austrii czy Niemiec. Ponadto kilka lat temu pojawiły się bistra – dwa z nich są w Raciborzu, jedno w Rybniku.
Nie sposób wyliczyć wszystkich wyrobów, jakie obecnie oferuje Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta. Wybór rozpoczyna się od kiełbas grubych i cienkich, szynek, przez metki, pasztety, salcesony po wyroby garmażeryjne, np. kotlety, karczek, szaszłyki, mięso mielone, rolady, krokiety, fasolkę po bretońsku, klopsiki, bogracz, flaczki wołowe, a nawet naleśniki czy pierogi (te ostatnie w wielu smakach, m.in. ruskie, z mięsem, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami, z truskawkami, serem, jagodami, jabłkami i cynamonem czy wiśniami).
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta – ponad 200-osobowa firmowa rodzina
Dbałość o to, by wyroby niezmiennie reprezentowały najwyższą jakość, to tylko część sukcesu. Inna, niemniej ważna kwestia, to atmosfera. W zakładzie Ernestyna Janety pracuje obecnie około 230 pracowników, wielu z nich od kilkudziesięciu lat. Przez prawie trzydzieści lat w firmie wytworzyła się wyjątkowa rodzinna atmosfera, która sprzyja tworzeniu wyrobów z pasją i oddaniem. Niemniej ważni są też klienci, których grono nieustannie się powiększa. W największej mierze to oni decydują o tym, co zaoferuje im zakład Janety. Firma jest bowiem otwarta na sugestie i słucha ich potrzeb. To właśnie po rozmowach z klientami zdecydowano się m.in. stworzyć bistra.
Ernestyn Janeta – z życzeniami urodzinowymi i wyrazami uznania
Ernestyn Janeta działa w branży od prawie pięćdziesięciu lat. W tym czasie ciężko pracował i wiele poświęcał, by poznać największe tajniki zawodu. Pracował z determinacją i zaciętością, by wyrób swoich produktów doprowadzić do perfekcji. O tym, że mu się udało, świadczą liczne nagrody, m.in. Rzemieślnik Roku z 2000 roku, odznaczenie Honorowy Obywatel Gminy Lubomia, najwyższe wyróżnienie honorowe w uznaniu szczególnych zasług dla rzemiosła rzeźniczo-wędliniarskiego od Zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP czy Złoty Laur. Zakład Ernestyna Janety był wyróżniany kilkanaście razy jako najlepszy producent wędlin podczas targów Polagra, kilkakrotnie przyznano mu puchar Ministra Rolnictwa za najlepsze produkty w Polsce.18 maja podczas 47. Dni Przemysłu Mięsnego osiemnaście produktów Janety zostało wyróżnionych w konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” Wiosna 2017 pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jedno z najważniejszych bodaj wyróżnień to przyznanie Ernestynowi Janecie „Szabli Kilińskiego” – najwyższego odznaczenia rzemieślniczego w Polsce.
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta od prawie trzydziestu lat nie tylko karmi nas świeżymi wyrobami najwyższej jakości, ale też daje pracę wielu ludziom. Tutaj wiele osób poznało fach i zyskało umiejętności, tu wiele osób pracuje i nieustannie się rozwija. Jak bowiem zaznacza sam technolog zakładu Marian Smyczek, szef zawsze dopingował, kiedy pracownicy chcieli się rozwijać.
5 czerwca ojciec zakładu, tak dobrze znanego mieszkańcom powiatu raciborskiego i nie tylko, obchodzi swoje urodziny. Z tej okazji cała załoga firmy składa Mu serdecznie życzenia zdrowia, błogosławieństwa Bożego, pomyślności, kolejnych sukcesów, satysfakcji i spełnienia najskrytszych marzeń!
Postaw na jakość – zasmakuj w wyrobach Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta
Jeśli ktoś sygnuje swoje wyroby swoim nazwiskiem, to znaczy, że ręczy za produkty, które tworzy i nie musi się ich wstydzić. Kto zaopatrywał się w produkty spożywcze u Ernestyna Janety, miał okazję się przekonać o słuszności tej tezy. Kto jeszcze nie skorzystał z oferty zakładu, niech nie zwleka! Zapraszamy do jednego z 21 punktów firmy, które można znaleźć w Lubomi, Pszowie, Tworkowie, Krzanowicach, Pawłowiczkach, Kędzierzynie-Koźlu, Rybniku, Lyskach, Orzeszu i Raciborzu.
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta Lubomia, ul. Pogrzebieńska 21a tel.: 32 451 64 16; 32 451 61 50
Znajdź nas na Facebooku!
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.