Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:24

Rolady śląskie

Rolady śląskie  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Jaka powinna być śląska rolada? Jakie mieć nadzienie? Sprawdź przepisy z Zabełkowa i Borucina.

Przepis na 6 porcji według Elfrydy Szewieczek z Zabełkowa

Składniki: 60 dag mięsa wołowego, pieprz, sól, mielone/befsztyk, pół świeżej papryki, olej do pieczenia, 1 kieliszek czystej wódki, 1 łyżka mąki, pół szklanki wody lub śmietany.

Sposób przyrządzania: Mięso wołowe pokroić na 6 plastrów. Plastry po obu stronach rozbić, by były miękkie i cienkie, posolić i popieprzyć. Mięso mielone rozgnieść z solą i pieprzem, podzielić na 6 części. Paprykę pokroić na paski. Porcję mięsa mielonego i pasek papryki zawinąć w wołowinę. Tak uformowaną roladę spiąć wykałaczkami lub owinąć nićmi. Gotowe rolady włożyć do brytfanny z rozgrzanym olejem, przykryć. Piec ok. 1 godziny na piecu. Na samym początku rolady obracać, aby mięso zarumieniło się z każdej strony (jeśli się tego nie zrobi odpowiednio  wcześnie, rolady nie uzyskają odpowiedniego koloru). Od czasu do czasu polewać wodą. Jeśli po godzinie mięso jest twarde, skropić rolady kieliszkiem czystej wódki. Po upieczeniu i ostygnięciu rolad wyjąć wykałaczki lub zdjąć nici.

Sos: tłuszcz przecedzić, dodać łyżkę mąki, pół szklanki wody lub śmietany i wymieszać.

Rolady po morawsku według receptury Kariny Gajdy z Borucina.

Składniki: mięso wołowe, najlepiej od Kretka z Krzanowic (z kilograma chudej wołowiny, tzw. mięsa roladowego, można zrobić do ośmiu rolad), 30 dag boczku, musztarda, sól, pieprz, nici.

Sposób przyrządzania: mięso pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i rozklepać tłuczkiem, następnie posmarować musztardą, posypać szczyptą soli i pieprzu, położyć plasterek boczku, zwinąć w rulonik i owinąć nicią. W kastrolu (brytfannie) rozpuścić pół kostki margaryny aż do przyrumienienia. Dawniej używano smalcu. Poukładać rolady i zbrązowić ze wszystkich stron. Potem polać wodą lub winem, ale trzeba pamiętać, że do wołowiny tylko czerwonym. Następnie dusić około 1-1,5 godziny. Po wyjęciu czekać aż ostygną i wtedy rozwinąć z nici.

Sos: do półki szklanki wody ze śmietaną dać około 2 łyżki mąki, rozmieszać i wlać do wywaru z rolad, mieszać intensywnie fyrlokiem aż zawrze. Nie można tego robić, kiedy w brytfannie są rolady.

Na zdjęciach kolejno: Elfryda Szewieczek i jej rolady, Karina Gajda

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności22 lutego 202521:50

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
4
Racibórz:

Dziś, w sobotę 22 lutego, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Łubowicach biskup opolski Andrzej Czaja odprawił Mszę Świętą, podczas której przedstawił parafianom nowego proboszcza. Wizyta biskupa, choć nieoficjalna i robocza, miała szczególny charakter z powodu skandalu obyczajowego, jaki wywołał poprzedni proboszcz parafii.

Th
Aktualności22 lutego 202507:57

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
32
opr. waw, fot. lotnicze Robert Ambroziewicz, Marek Fichna
Reklama
Reklama
Reklama
Sport23 lutego 202512:45

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO]

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Dystans siedmiu kilometrów ścieżkami Arboretum Bramy Morawskiej w lesie Obora mieli do pokonania uczestnicy XIII edycji Biegu Twardziela, który rozegrano dziś, 23.02. Na starcie zameldowało się łącznie 190 biegaczek i biegaczy z Polki i Czech.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport24 lutego 202500:43

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO]

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Trzynaście weekendów, kilkadziesiąt rozegranych spotkań, setki bramek, wiele emocji, radości, a czasem smutku. To wszystko złożyło się na XXII edycję Halowej Ligi Piłki Nożnej, którą w niedzielny (25.02) wieczór zakończono w hali OSiR Racibórz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.