Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:24

Rolady śląskie

Rolady śląskie  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Jaka powinna być śląska rolada? Jakie mieć nadzienie? Sprawdź przepisy z Zabełkowa i Borucina.

Przepis na 6 porcji według Elfrydy Szewieczek z Zabełkowa

Składniki: 60 dag mięsa wołowego, pieprz, sól, mielone/befsztyk, pół świeżej papryki, olej do pieczenia, 1 kieliszek czystej wódki, 1 łyżka mąki, pół szklanki wody lub śmietany.

Sposób przyrządzania: Mięso wołowe pokroić na 6 plastrów. Plastry po obu stronach rozbić, by były miękkie i cienkie, posolić i popieprzyć. Mięso mielone rozgnieść z solą i pieprzem, podzielić na 6 części. Paprykę pokroić na paski. Porcję mięsa mielonego i pasek papryki zawinąć w wołowinę. Tak uformowaną roladę spiąć wykałaczkami lub owinąć nićmi. Gotowe rolady włożyć do brytfanny z rozgrzanym olejem, przykryć. Piec ok. 1 godziny na piecu. Na samym początku rolady obracać, aby mięso zarumieniło się z każdej strony (jeśli się tego nie zrobi odpowiednio  wcześnie, rolady nie uzyskają odpowiedniego koloru). Od czasu do czasu polewać wodą. Jeśli po godzinie mięso jest twarde, skropić rolady kieliszkiem czystej wódki. Po upieczeniu i ostygnięciu rolad wyjąć wykałaczki lub zdjąć nici.

Sos: tłuszcz przecedzić, dodać łyżkę mąki, pół szklanki wody lub śmietany i wymieszać.

Rolady po morawsku według receptury Kariny Gajdy z Borucina.

Składniki: mięso wołowe, najlepiej od Kretka z Krzanowic (z kilograma chudej wołowiny, tzw. mięsa roladowego, można zrobić do ośmiu rolad), 30 dag boczku, musztarda, sól, pieprz, nici.

Sposób przyrządzania: mięso pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i rozklepać tłuczkiem, następnie posmarować musztardą, posypać szczyptą soli i pieprzu, położyć plasterek boczku, zwinąć w rulonik i owinąć nicią. W kastrolu (brytfannie) rozpuścić pół kostki margaryny aż do przyrumienienia. Dawniej używano smalcu. Poukładać rolady i zbrązowić ze wszystkich stron. Potem polać wodą lub winem, ale trzeba pamiętać, że do wołowiny tylko czerwonym. Następnie dusić około 1-1,5 godziny. Po wyjęciu czekać aż ostygną i wtedy rozwinąć z nici.

Sos: do półki szklanki wody ze śmietaną dać około 2 łyżki mąki, rozmieszać i wlać do wywaru z rolad, mieszać intensywnie fyrlokiem aż zawrze. Nie można tego robić, kiedy w brytfannie są rolady.

Na zdjęciach kolejno: Elfryda Szewieczek i jej rolady, Karina Gajda

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności10 stycznia 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

W ciągu nadchodzącego weekendu nie zabraknie ciekawych wydarzeń w regionie. Sprawdź, co będzie się działo, i gdzie warto się wybrać.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport10 stycznia 202507:00

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Piłkarze halowi, siatkarki i siatkarze, koszykarki oraz piłkarki ręczne. Właśnie ci sportowcy dostarczą swym kibicom wielu emocji podczas nadchodzącego weekendu. Sprawdź, z kim zagra drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 10.01.2025
9 stycznia 202521:58

Nasz Racibórz 10.01.2025

Nasz Racibórz 20.12.2024
20 grudnia 202410:11

Nasz Racibórz 20.12.2024

Nasz Racibórz 13.12.2024
12 grudnia 202421:45

Nasz Racibórz 13.12.2024

Nasz Racibórz 06.12.2024
5 grudnia 202421:06

Nasz Racibórz 06.12.2024

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.