Pieczeń wieprzowa według receptury Alicji Kokot z Chałupek
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, 2 listki laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego, sól, pieprz, tłuszcz (łyżka smalcu i łyżka margaryny), pół cebuli, 1 ząbek czosnku.
Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do brytfanny na gorący tłuszcz. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i cebulę. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 – 2 h. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wodą. Po upieczeniu mięso wyjąć z brytfany, przecedzić sos i zagęścić go wymieszaną wodą ze śmietaną. Doprawić do smaku. Kroić mięso po lekkim ostudzeniu.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany