Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia24 października 201712:12

Współczesne obiady czwartkowe

Współczesne obiady czwartkowe - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Współczesne obiady czwartkowe wywodzą się z dawnej idei spotkań o takiej samej nazwie, które organizowane były przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, na wzór z kolei paryskich salonów literackich. Były to spotkania intelektualistów. Obiady czwartkowe zwane były także inaczej „mądrymi obiadami”. Ideę tę starają się kontynuować już we współczesnej formule np. właściciele marki Philipiak, którzy stworzyli cykl spotkań ze znanymi osobami, organizowanych we czwartki przy wspólnym stole i degustacji dobrego jedzenia.

Trochę historii królewskiej tradycji

Obiady czwartkowe odbywały się w Pałacu Błękitnym w początkowym okresie panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Organizowane były regularnie co tydzień i trwały od 3 do 4 godzin. Najczęściej uczestnicy spotykali się na Zamku Królewskim. Według tradycji najczęściej w Sali Rady, która nazywana była w jednym z inwentarzy z 1808 roku też Salą Jadalną, a latem w Łazienkach. Spotkaniom przy wyszukanej strawie towarzyszyły rozmowy na tematy związane ze sztuką i nauką. Omawianie były najczęściej dzieła literackie. Wzorem były paryskie salony literackie, ale w odróżnieniu od nich obiady czwartkowe Stanisława Augusta gromadziły wyłącznie mężczyzn. Wykorzystywano tę okoliczność do podejmowanie niejako przy okazji, znaczących dyskusji politycznych i naukowych. Generalnie obiady czwartkowe miały swobodną formułę. Różniły się tym od obowiązującej w salonach konwersacji oraz lekturą frywolnych wierszy, które wkładano czasami w postaci druczków „deserowych” pod serwety gości.

Na obiadach czwartkowych spotykali się artyści. Byli to literaci, malarze, rzeźbiarze itp. Obiady czwartkowe były traktowane jako swego rodzaju kulturalna instytucja. To, co przedyskutowano podczas ich odbywania się, miało wpływ na rozwój literatury tego okresu. Od roku 1771 zaczął nawet wychodzić nieoficjalny tygodnik, pełniący funkcję organu prasowego obiadów czwartkowych. Jego nazwa brzmiała „Zabawy Przyjemne i Pożyteczne”. Publikowano w nim część utworów czytanych na „obiadach”. Utwory niepublikowane wydawano np. w osobnych zbiorach, zwanych „kodeksami”. Mówiono o tych wydawnictwach „litteraria” Stanisława Poniatowskiego. Król rozmiłowany był w literaturze i sztuce. Dla niego osobiście i dla państwa miały ogromne znaczenie, przywiązywał do tych cotygodniowych spotkań ogromną wagę. Organizował je już bardzo regularnie ok. 1777 roku. Król organizował też obiady środowe, na które przybywali humaniści. Publicyści, pedagodzy oraz politycy. Symbolicznym zakończeniem spotkania było wniesienie na salę  i podanie królowi pustego w środku listu, kiedy rozmowa nie miała już sensu.

Oprawę kulinarną obiadów czwartkowych zapewniał pierwszy kuchmistrz w Europie Paul Tremo. Z tradycji Stanisława Augusta, wyrosły w początkach wieku XIX, czwartkowe obiady literackie Wincentego Krasińskiego.

W obiadach czwartkowych skład gości nie był stały. Zmieniał się też w różnych okresach. W jednym takim obiedzie brało udział około 10-12 biesiadników. Dodatkową atrakcją spotkań było malowanie obrazów uczestników przez L. Marteau, które stanowiły potem ozdobę Sali Żółtej. Powstało 12 portretów. W roku 1829 litografował K. Minter. Wśród najwybitniejszych biesiadników byli: Hugo Kołłątaj, Andrzej Mokronowski, Walerian Piwnicki, Krzysztof Hilary Szembek, Jan i Jędrzej Śniadeccy, Stanisław Trembecki, Ignacy Krasicki. Sporadycznie zapraszani byli: Marcello Bacciarelli, Ludwik Marteau czy Józef Wybicki.

Współczesne obiady czwartkowe

Współcześnie organizowane przez markę Philipiak obiady czwartkowe, mają na celu promowanie zdrowego stylu życia w różnorodnych aspektach. Projekt ten daje uczestnikom możliwość poszerzenia i przekazywania wiedzy na temat prawidłowego odżywiania, ale też edukacji zdrowotnej, żywieniowej i tworzenia menu np. dla najmłodszych czy osób, które muszą stosować różne diety.

Na obiady te, wzorem pierwowzoru historycznego, zapraszane są osoby cieszące się autorytetem w określonej dziedzinie. Dzielą się oni swoją wiedzą
i doświadczeniem zdrowotnym z innymi współbiesiadnikami. W czasie czwartkowych dyskusji, merytorycznie panuje nad sytuacją oprócz lekarzy dietetyków, znany mistrza kuchni Karol Okrasa. Czwartkowe spotkania mają jeszcze jeden wymiar – mają aspekt charytatywny. Środki zbierane zwykle po spotkaniu zasilają konto Fundacji Akogo?, która zaangażowana jest w pomoc dzieciom z Kliniki Onkologii Instytutu "Pomnik Centrum
Zdrowia Dziecka".

Królewskie Menu

Kto dostąpi przyjemności obcowania w wyjątkowej atmosferze ze współbiesiadnikami, będzie się cieszył smakiem dań ze wspaniałego „Królewskiego Menu”. Co takiego można tam zjeść? Menu otwiera rosół z grzybów z gotowanymi ziemniakami, przyrządzany według naturalnej polskiej receptury. Dla zwolenników barszczu, jest barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi. Przystawki to: śledź marynowany w czerwonej cebuli z antonówką i sałatka z zapieczonym kozim serem i gruszkami. Dania główne to już prawdziwa finezja. Pięknie, estetycznie podane, prezentują się na stole: pieczona kaczka z jabłkiem na chrupiącej chałce, do wyboru z rostbefem z masłem i pieczonymi ziemniakami oraz udźcem cielęcym w cytrusach.

Goście obiadów czwartkowych

Na obiadach czwartkowych już do tej pory miały zaszczyt gościć następujące osoby: Karol Okrasa, Agnieszka Cegielska, Julia Pietrucha, Magdalena Wójcik, Małgorzata Pieczyńska, Monika Mrozowska, Sylwia Leszczyńska, Violetta Kołakowska, Małgorzata Foremniak. Ze względu na różne zawody, jakie goście obiadów czwartkowych wykonują, rozmowy przy obiadach bywają niesamowicie ciekawe. Gości tych łączy jedno – świadome podejście do zdrowia, którego dobra kuchnia jest istotną składową.

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności21 lutego 202521:53

Fiala Przedsiębiorczości Gminy Rudnik 2025: Nagrodzono lokalnych liderów i innowatorów

Fiala Przedsiębiorczości Gminy Rudnik 2025: Nagrodzono lokalnych liderów i innowatorów - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W Gminie Rudnik odbyła się siódma edycja prestiżowego konkursu Fiala Przedsiębiorczości, wyróżniającego najlepszych przedsiębiorców, rolników i działaczy społecznych regionu. Tegoroczna gala była okazją do uhonorowania osób i organizacji, które w szczególny sposób przyczyniły się do rozwoju lokalnej gospodarki i społeczności.

TH
Reklama
Aktualności22 lutego 202521:50

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
1
Racibórz:

Dziś, w sobotę 22 lutego, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Łubowicach biskup opolski Andrzej Czaja odprawił Mszę Świętą, podczas której przedstawił parafianom nowego proboszcza. Wizyta biskupa, choć nieoficjalna i robocza, miała szczególny charakter z powodu skandalu obyczajowego, jaki wywołał poprzedni proboszcz parafii.

Th
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.