Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia30 października 201713:54

Sezon na leszcza, czyli ryby słodkowodne a zdrowie człowieka

Sezon na leszcza, czyli ryby słodkowodne a zdrowie człowieka - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Dietetycy od lat apelują, by przynajmniej dwa razy w tygodniu na naszych talerzach pojawiały się ryby. W wielu artykułach prym wiodą gatunki morskie, jednak równie cenne są te, które znajdziemy w polskich rzekach. Pieczony pstrąg, leszcz czy lin dostarczą nam bowiem solidnej porcji witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych. Warto więc zadbać o to, by ryby z polskich rzek znalazły się w naszym codziennym jadłospisie.

Najnowsze badania dowodzą, że cenne tłuszcze omega-3 i omega-6 to nie tylko właściwość ryb pochodzących z mórz. Wartościowe składniki, choć w innych proporcjach, znajdziemy także w znanych gatunkach pochodzących w polskich rzek. Warto pamiętać o najświeższych doniesieniach naukowców, którzy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem ryb morskich. Zanieczyszczenie mórz i oceanów sprawia bowiem, że wraz z mięsem rybim dostarczamy sobie wielu toksycznych składników i metali ciężkim. Według specjalistów jedzenie leszcza (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/leszcz), pstrąga czy węgorza jest bezpieczniejsze niż częste przyrządzanie łososia.

Składniki odżywcze w mięsie ryb słodkowodnych

W artykule dla miesięcznika Zdrowie Magdalena Moraszczyk pisze, że tłuszcz zawarty w mięsie ryb jest złożony z nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. omega-3) i jest najzdrowszą formą tłuszczu zwierzęcego. Czołowe miejsce w rankingu ryb słodkowodnych pod względem kwasów omega-3 jest pstrąg. Już dwie porcje tygodniowo zaspokajają bowiem zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA. Obecność tych substancji w diecie jest z kolei niezwykle istotna dla profilaktyki chorób serca i układu krążenia. Lin, leszcz czy sandacz dostarczają nie tylko cennych kwasów omega-3. To również doskonałe źródło białka, które z powodzeniem może konkurować z mięsem. Warto dodać, że białko zawarte w rybach słodkowodnych jest zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż to pochodzące z wieprzowiny czy drobiu. Magdalena Moraszczyk zwraca także uwagę na niską kaloryczność mięsa rybiego. Okazuje się bowiem, że ryby słodkowodne (z wyjątkiem węgorza) zawierają niewiele kalorii, przez co są polecane osobom dbającym o linię. Dodatkowo w mięsie pstrąga czy leszcza znajduje się fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas, co pozwala dostarczyć organizmowi wielu cennych mikroelementów. Ryby słodkowodne to również świetne źródło wielu witamin. W ich mięsie znajdziemy bowiem: rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E.

Ryby słodkowodne kontra choroby

Dietetycy i lekarze przekonują, że regularne jedzenie ryb (zarówno tych morskich, jak i słodkowodnych) może ustrzec nas przed wieloma chorobami. Na szczycie listy schorzeń, którym zapobiegają składniki zawarte w mięsie rybim znajdują się choroby sercowo-naczyniowe, choroby układu nerwowego, uszkodzenia narządu wzroku oraz dychawica i alergia.

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych

Prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek w swoim artykule dla Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej powołuje się na bogatą w ryby dietę Eskimosów, która gwarantuje mieszkańcom Grenlandii niskie ryzyko zawału serca. Dobroczynny wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny wykazano już w latach 60. ubiegłego wieku, a kolejne obserwacje potwierdziło, że wysokie spożycie mięsa rybiego zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych, nagłych zgonów sercowych oraz zgonów ogółem. Zgadzają się z tym również autorzy publikacji Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, którzy odwołują się do badań potwierdzających rolę tłuszczów rybich jako czynnika obniżającego stężenie trójglicerydów we krwi, ciśnienia krwi oraz poprawiającego funkcję śródbłonka naczyniowego.

NIE dla dychawicy i alergii

Zygmunt Zdrojewicz, Michał Adamek, Artur Machelski oraz Ewa Wójcik, autorzy wspomnianej wcześniej publikacji dotyczącej wpływu kwasów tłuszczowych na organizm człowieka, zwracają również uwagę na rolę tłuszczu rybiego w profilaktyce dychawicy i alergii. Specjaliści z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu powołują się na badania swoich szwedzkich i finlandzkich kolegów, którzy dowiedli, że kwasy omega-3 wykazują zdolność do tłumienia odpowiedzi humoralnej i modulowania reakcji limfocytów T, co może być znaczące w profilaktyce chorób o podłożu alergicznym.

Zapobieganie chorobom oczu

Autorzy Wpływu kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka informują również o wpływie kwasów DHA i EPA na wzrok człowieka. Okazuje się bowiem, że wspomniane substancje pełnią ważną funkcję strukturalną w siatkówce oka, wykazują działanie przeciwzapalne, a produkty ich przemiany mają zdolność hamowania tworzenia naczyń. Wszystko to sprawia, że kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb są ważnym czynnikiem chroniącym przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Ponadto specjaliści uważają, że tłuszcze rybie mogą przyczyniać się do redukcji nieprzyjemnych objawów suchego oka będącego problemem wielu spędzających dużo czasu przed komputerem.

W świetle najnowszych badań cenne kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb pomogą zachować nam dobre zdrowie i uchronią przed wieloma groźnymi chorobami. Warto więc zadbać o to, by ryby, również te słodkowodne, pojawiały się w naszych posiłkach minimum dwa razy w tygodniu. Taka ilość pozwoli uniknąć licznych dolegliwości i przyczyni się do poprawienia ogólnej kondycji organizmu. Pamiętajmy jednak, by sięgać po ryby pochodzące z niezanieczyszczonych rzek i stawów - wówczas będziemy mieć gwarancję, że nasz organizm dostaje to, co najlepsze.

 

 

Autor: materiał partnera,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności27 lipca 202400:33

Full Moon na raciborskim zamku - dzień pierwszy

Full Moon na raciborskim zamku - dzień pierwszy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
22
Racibórz:

Tegoroczna, czwarta już edycja, odbywa się na dużej scenie, a co za tym idzie zwiększa moc nagłośnienia oraz całej oprawy wizualno-świetlnej. Piątek i sobota to dni płatne. Niedziela będzie darmowa.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności27 lipca 202417:19

Letnia felga. Krzanowice debiutują z eventem motoryzacyjnym

Letnia felga. Krzanowice debiutują z eventem motoryzacyjnym - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Krzanowice:

Pierwszą edycję zorganizowano dziś, 27.07., na miejscowym boisku w ramach dwudniowego pikniku sportowego. W planach kolejne.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.07.2024
25 lipca 202418:43

Nasz Racibórz 26.07.2024

Nasz Racibórz 19.07.2024
18 lipca 202417:55

Nasz Racibórz 19.07.2024

Nasz Racibórz 12.07.2024
12 lipca 202409:40

Nasz Racibórz 12.07.2024

Nasz Racibórz 05.07.2024
5 lipca 202408:55

Nasz Racibórz 05.07.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.