Wędzonka według przepisu Krystyny Lamczyk z Tworkowa
Składniki: mięso, na przykład 1 kg wieprzowej łopatki. Zalewa (zwana lagą): 3 l wody, 3 ząbki czosnku, 3 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól (na osolonej wodzie swobodnie musi pływać surowe jajko).
Sposób przyrządzania: Zrobić zalewę. Włożyć do niej mięso i pozostawić na 10 dni w ciemnym i zimnym miejscu. Następnie mięso wyjąć, obmyć i wysuszyć za pomocą papierowych ręczników. Mięso nabić na metalowy hak i zawiesić na gałęzi drzewa (najlepiej śliwy lub czereśni). Pod drzewem ustawić wędzelnik („palniczek”). Ogień w wędzelniku nie może być duży, dlatego palenisko należy zasypać delikatnie trocinami. Mięso wędzić około 3 godzin. Dobrze uwędzone powinno być miękkie i mieć wiśniowy kolor.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany