Kaczka z jarzynami według receptury Doroty Kuczery z Owsiszcz
Składniki: kaczka, 1 cebula, 1 jabłko, 2 pietruszki, pół selera, woda, sól. Sposób przyrządzania: Kaczkę umyć. W środku i na zewnątrz oprószyć ją solą. Do środka włożyć cebulę, jabłko, pietruszkę i ćwiartkę selera. Kaczkę piersią w dół (tam mięso jest najtwardsze) włożyć do brytfanny. Do brytfanny wlać 250 ml wody. Wokół kaczki ułożyć resztę warzyw. Brytfannę przykryć i włożyć do piekarnika. W temperaturze 220 stopni C piec kaczkę 1,5 godziny do momentu aż przybierze złoty kolor. W trakcie pieczenia obracać kaczkę trzy razy i każdą jej część polewać tłuszczem z brytfanny. Kaczkę kroimy wówczas, gdy trochę ostygnie.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany