3 proste sposoby na kruchą karkówkę
Karkówka bywa uwielbiana, wychwalana i często niezastąpiona. Niestety, może też być powodem zmartwienia. Szczególnie, gdy upieczone mięso jest twarde, suche lub ścięgniste. Można jednak temu zaradzić.
W 100 stopniach
Długie pieczenie mięsa w niskiej temperaturze potrafi zdziałać cuda. W takich warunkach mięso bardzo powoli dochodzi do idealnego stanu. Przykładowo, pieczenie w 100 stopniach Celsjusza trwa około 3 godziny. Dzięki temu pieczona karkówka jest soczysta, delikatna i rozpływa się w ustach. Niezbędny będzie jednak dobry termometr, który pokaże temperaturę wewnątrz pieczeni. Najlepiej taki, który powiadomi nas głośnym alarmem gdy temperatura w środku karczku osiągnie 80 stopni Celsjusza.
Gotuj w worku
Innym sposobem na kruchy, smakowity karczek jest ugotowanie go w zamkniętym worku foliowym. Pomimo, że gotowanie zajmuje około 2 godzin, to mięso nie będzie nasączone wodą, zachowa swój naturalny aromat a przyprawy pozostaną w środku. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt można karczek ponakłuwać specjalnym siekaczem. Dzięki malutkim nożykom przyprawy wnikną głęboko do mięsa i dadzą wyraźny smak.
Nakłuwaj i siekaj
Siekacz można też używać do ubijania kotletów. Sprawdzi się również do przygotowania steków na grilla. Jest o wiele lepszy niż zwykły tłuczek, bo nie miażdży mięsa, lecz przecina twarde włókna. Dzięki temu kotlety z karkówki będą kruche i soczyste.
Mieszkańcy naszego regionu mają wszystko co potrzebne na wyciągnięcie ręki. Worki, termometry, siekacze i tłuczki z nożykami są oferowane przez sklep Tradismak działający na ulicy Mariańskiej 11 w Raciborzu oraz w internecie pod adresem www.tradismak.pl. Obsługa sklepu udziela także bezpłatnych porad dotyczących wędzenia, przyprawiania i wyrobu wędlin domowych. Do końca lutego 2018 roku na hasło NaszRaciborz w sklepie i internecie przysługuje 5% rabatu na cały asortyment.
Sklep Tradismak ul. Mariańska 11, Racibórz tel. 32 415 21 36
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.