Domowa wędlina na święta. Próba generalna
Do Świąt Wielkanocnych został już niecały miesiąc. Właśnie teraz jest najlepszy moment, aby wypróbować nowe przepisy na świąteczne potrawy. Ostatnio modne stało się robienie domowych wędlin. Czy rzeczywiście są tak proste w wykonaniu? Czy zachwycą gości wyglądem i smakiem?
Tęsknota za smakiem
Wielu wspomina dawne czasy, gdy zdobycie konserwy pod nazwą „golonka dębicka” graniczyło z cudem. Do dzisiaj pamiętają smak mięska z odrobiną galaretki ułożonej na kromce chleba z masłem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić podobną wędlinę w domowym zaciszu. Potrzebne będzie mięso z golonki, karkówka, warzywa, mieszanka peklująca i przyprawy. Całość wystarczy zamknąć w szynkowarze, odczekać kilka dni na zapeklowanie, a następnie ugotować.
Golonko w warzywach
Do wykonania wędliny użyjemy:
-0,8 kg golonki bez kości,
-0,3 kg karkówki,
-140 g warzyw (marchewka, seler, cebula świeża),
-140 g wody,
-15 łyżeczek żelatyny,
-2,5 łyżeczki mieszanki peklującej i 4 łyżeczki przyprawy.
W przepisie wykorzystamy szynkowar Duet i mieszankę peklującą raciborskiej firmy Sekwens. Można je nabyć przez sklep internetowy www.tradismak.pl lub stacjonarny działający na ulicy Mariańskiej 11 w Raciborzu. Do szynkowaru dodawana jest gratis przyprawa „Rozkoszna” z suszonym czosnkiem i pieprzem w przepołowionych ziarnach dająca wędlinie atrakcyjny wygląd. Na hasło NaszRaciborz sklep udziela przed świętami 5% rabatu.
W misce szynkowara układamy trzy warstwy mięsa. Każdą warstwę przesypujemy mieszanką peklującą, przyprawami i rozdrobnionymi warzywami. Na dnie umieszczamy płat golonki (skórą do dołu). W środku kładziemy drobno pokrojoną karkówkę a na górze płat golonki (skórą do góry). Zamykamy szynkowar i odstawiamy go na 4 dni do zapeklowania. Następnie gotujemy szynkowar przez 190 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy gotową wędlinę widoczną na zdjęciu. Pełny przepis znajduje się na stronie blog.tradismak.pl.
Sklep Tradismak
ul. Mariańska 11,
Racibórz
tel. 32 415 21 36
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.