To będzie hit na Święta. Zrobisz ją samemu!
W naszym domu zawsze przygotowywał ją tato. Zwykle nie zajmował się kucharzeniem, ale na Wielkanoc to właśnie jemu wychodziła najlepiej – pachnąca, apetyczna i delikatna w smaku. Dzisiaj przyrządzamy ją według przepisu ojca i zawsze jest królową świątecznego stołu.
Takich historii jest wiele w polskich rodzinach. Kiełbasa biała parzona, bo o niej mowa, to nie tylko smaczna wędlina, ale także symbol Świąt Wielkanocnych, smak dzieciństwa i stara tradycja. Z tego powodu warto poświęcić kilka chwil na zrobienie oryginalnej domowej kiełbasy i zdobyć szacunek rodziny. Tym bardziej, że nie jest to trudne.
Potrzebne będą jelita naturalne oraz specjalny plastikowy lejek do maszynki do mielenia mięsa. Co do jelit, to warto zaopatrzyć się w takie, które są silne i nie rwą się w czasie nadziewania. Zaoszczędzi nam to sporo nerwów i czasu. Dobrze, gdy są kalibrowane, co oznacza, że średnica kiełbasek będzie jednakowa na całej długości. Tego typu jelita są oferowane w 90 metrowych pęczkach. Niewykorzystaną część jelit można przechowywać przez długi czas w lodówce, zamknięte w słoiczku i zasypane solą.
Plastikowe lejki do nadziewania jelit montuje się bardzo łatwo. Te niedrogie przyrządy, są dostępne do każdego rozmiaru maszynki i mają specjalne boczne nacięcia, które ułatwiają odprowadzenie powietrza z jelit w trakcie ich napełniania. Zarówno niedrogie lejki, jak i mocne jelita, można nabyć przez sklep internetowy www.tradismak.pl lub stacjonarny działający na ulicy Mariańskiej 11 w Raciborzu. W okresie przedświątecznym do każdego pęczka jelit dodawana jest bezpłatnie przyprawa „Kiełbasa biała parzona” a na resztę asortymentu (na hasło NaszRaciborz) obowiązuje 5% rabat. Obsługa sklepu udzieli także porad i przekaże sprawdzony przepis na białą kiełbasę.
Sklep Tradismak
ul. Mariańska 11,
Racibórz tel. 32 415 21 36
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.