Jak wędzić boczek i szynkę w domowym grillu?
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Doczekaliśmy się ciepłych dni i możemy teraz pod chmurką, przy suto zastawionym stole spędzić czas z przyjaciółmi. Niewiele osób wie, że pewne rodzaje grilli umożliwiają również wędzenie szynki, boczku i kiełbas. Jest z nimi więcej pracy niż ze stekami, ale efekt zaskoczenia wśród biesiadników jest tego warty.
Grill z funkcją wędzenia ma dwa poziomy. Na dolnym umieszcza się miskę z brykietem, a na górnym, na specjalnym wieszaku, zawiesza się mięso. Etapy wędzenia są takie same jak w przypadku profesjonalnych wędzarni. Kolejne kroki wyjaśnione zostaną na przykładzie peklowanej szynki.
Najpierw przy otwartym i rozgrzanym bez dymu grillu osusza się mięso. Zwykle trwa to od 1 do 4 godzin, aby powierzchnia szynki stała się całkowicie sucha i szorstka. Bez tego etapu uwędzona szynka miałaby nieprzyjemny, smolisto-czarny kolor. Następnie na rozżarzony brykiet wsypuje się zrębki wędzarnicze (drobne kawałeczki drewna) zmieszane z wodą. Po zamknięciu pokrywy i drzwiczek rozpoczyna się etap wędzenia dymem.
Trzeba teraz uważnie obserwować temperaturę na termometrze wbudowanym w pokrywę. Gdy rośnie powyżej 80 st. C. należy otworzyć dolne drzwiczki, rozgarnąć zrębki lub dorzucić nieco mokrych, aby zdusić żar. Mniej więcej po około 3 godzinach (w temperaturze nie większej niż 110 st. C.) można uznać, że szynka jest już uwędzona. Kolejnym etapem jest parzenie szynki w gorącej wodzie tak długo, aż mięso będzie miało temperaturę 72 st. C. (do pomiaru używa się specjalnego termometru bagnetowego). Po wyjęciu z wody, wystudzeniu i przechowaniu w lodówce wędlina domowa jest gotowa do podania na stół.
Grill z funkcją wędzenia wraz z wieszakiem oraz przyprawy do peklowania, siatki, sznurki, narzędzia, zrębki, termometry i kije wędzarnicze można nabyć przez sklep internetowy www.tradismak.pl lub stacjonarny działający na ulicy Mariańskiej 11 w Raciborzu. Na hasło „naszraciborz” obowiązuje 5% rabat. Sklep Tradismak ul. Mariańska 11, Racibórz tel. 32 415 21 36
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.