Spotkanie kulinarne Przetwory z bani
Banie (dynie), które w tym roku szczególnie dobrze obrodziły w gminie Krzyżanowice, stały się główną atrakcją kolejnego już spotkania kulinarnego organizowanego przez GZOKSiT w Tworkowie wraz z kołami gospodyń wiejskich z gminy Krzyżanowice w sali Centrum Kultury w Tworkowie.
Spotkania mają na celu kultywowanie, przypominanie starych - czasem już nieobecnych w domach śląskich tradycji kulinarnych, regionalnych. Tegoroczny temat „Przetwory z bani” zrodził się po dożynkach gminnych, które odbyły się w Tworkowie, a po których „zostało” bardzo wiele dyni, użytych jako elementu dekoracyjnego dożynek. - Pomysł podsunęła nam p. Krysia Lamczyk szefowa KGW z Tworkowa. Każde koło dostało zadanie – przygotować „coś” z bani – na ciepło, na zimno, słodko, kwaśno. A że naszych pań z kół gospodyń nie trzeba długo namawiać, stąd dziś te wszystkie pyszności - powiedział Grzegorz Utracki, dyrektor GZOKSiT w Tworkowie.
Impreza zgromadziła 31 pań - przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z siedmiu miejscowości gminy: Tworkowa, Krzyżanowic, Bolesławia, Bieńkowic, Owiszcz, Roszkowa i Rudyszwałdu. Kuchnia śląska tradycyjnie kojarzy się wszystkim z kompotem z dyni, a tu, ku zaskoczeniu wszystkich, na stole wystawowym znalazło się aż 16 różnorodnych potraw przygotowanych przez poszczególne koła, a których głównym składnikiem była dynia/bania.
Okazało się, że na bazie dyni można przygotować całodzienne menu i tak na śniadanie dżem z dyni, a na obiad zupę z dyni i to do wyboru na trzy sposoby wykonania. Drugie danie to do wyboru: zapiekanka z dyni – z mięsem lub z ryżem, kotlety z patisona, cukinia na gęsto. Na koniec obiadu kompot z dyni na dwa sposoby. Popołudniu zaś, do kawy możemy przygotować: szneki i dwa rodzaje ciasta z dynią, wieczorem kolacja i tu np. sałatka z dyni, marynata z dyni, albo placki z dyni. Wszystkie koła wymieniły się przepisami na te wspaniałe potrawy.
Dyniami można również udekorować dom – przykłady takich dekoracji zaproponowała Danuta Graca oraz Małgorzata Janda ze świetlicy przy Centrum Kultury, która przeprowadziła krótkie warsztaty florystyczne. Swoje teksty na temat „Bani...” przedstawiła niezawodna autorka śląskich, tworkowskich monologów Maria Kostrzewa z Tworkowa.
Uczestnicy już zaplanowali kolejne spotkania regionalno – kulinarne. Najbliższe to tradycyjne „Kiermasz świąteczny” 6 grudnia w Sali Centrum Kultury w Tworkowie.
Wykaz potraw:
KGW TWORKÓW
1. zupa z dyni
2. kotlet z patisona
3. cukinia na gęsto
4. dżem z bani
5. szeneki z bani
KGW KRZYŻANOWICE
6. sałatka z bani
7. zupa z bani
8. ciastka kruche z bani
KGW OWSISZCZE
9. zupa z bani
10. dżem z bani
11. placki z bani
KGW ROSZKÓW
12. kompot z bani
KGW RUDYSZWAŁD
13. zapiekanka z bani
14. kompot z bani
KGW BOLESŁAW
15. zapiekanka z bani z ryżem
KGW BIEŃKOWICE
1. marynata z bani
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany