Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 lipca 201814:38

Organizujemy domową spiżarnię

Organizujemy domową spiżarnię - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

W domach, w których można sobie pozwolić na wydzielenie osobnego miejsca, kuchnia nie musi oznaczać jedynego magazynu prowiantu. Coraz więcej miłośników gotowania decyduje się na urządzenie spiżarni, która pozwala na zachowanie porządku, ale też na składowanie suchych produktów, słoików, konserw, domowych przetworów. Jak urządzić spiżarnię, żeby wszystko się w niej zmieściło?

Idealne miejsce na spiżarnię

Miejsce na spiżarnię powinno być chłodne i zacienione. Tylko takie zapewni długą żywotność wielu warzywom i owocom, które można kupować w sezonie i składować przez długie tygodnie. Chłód i cień potrzebny jest także wtedy, kiedy przechowujemy kompoty czy nawet oleje jadalne. Zapewnić im jednak trzeba niską wilgotność. Suchej przestrzeni ze stałą temperaturą wymaga także składowanie wszelkiego sprzętu kuchennego, który nie jest używany na co dzień. Można w spiżarni schować sokowirówkę, gofrownicę, mikser czy frytkownicę. Urządzenia te nie przetrwają w pomieszczeniu wilgotnym. Dobrze jest też zamontować w spiżarni jakiś świetlik, dzięki któremu regularnie można przewietrzyć pomieszczenie.

Projektanci domów zapewniają, że najlepszym miejscem dla spiżarni jest pomieszczenie przy zewnętrznej ścianie od strony północnej. Ułatwieniem podczas gotowania jest też oczywiście połączenie spiżarni z kuchnią, dzięki czemu droga pomiędzy nimi będzie krótka i wszystkie produkty i urządzenia będą na tyle blisko, by z kuchni po nie sięgnąć.

Co przechowywać w spiżarni?

Wszystko to, co nie jest codziennie potrzebne w kuchni. Zwykle w spiżarni znaleźć można puszki, słoiki, przetwory domowe czy zakupione w sklepie, makarony, mąkę, kasze, ryż i inne produkty suche, które można długo przechowywać. Sypkie produkty powinny być jednak zawsze przesypane do szczelnych puszek lub plastikowych pojemników, do których nie dostaną się mole spożywcze. To bardzo popularne szkodniki, które często dla ludzkiego oka są niewidoczne, ale nawet jedna para moli sieje takie spustoszenie i tak szybko się rozmnaża, że wymaga wyrzucenia wszystkich naszych zapasów. W puszkach natomiast można przechowywać przetwory pomidorowe, fasolkę, groszek, kukurydzę, wszelkie konserwy rybne i owoce w syropach. Puszki, podobnie jak opakowania plastikowe mogą stać na otwartych półkach. Podobnie jest ze słoikami, w których trzyma się kompoty, dżemy, ogórki, oliwki i gotowe sosy do dań z ryżu lub makaronu. Jeśli w spiżarni jest naprawdę chłodno, można w niej przechowywać mleko w kartonach, olej czy jajka, w przeciwnym razie, lepiej schować je do chłodziarki.

W dużej spiżarni można też umieścić zamrażarkę, do której na zimę schować można zamrożone sezonowe owoce i warzywa, ale też grzyby, mięso czy niezjedzone potrawy i resztki z obiadów.

Szafki czy półki?

Wielu zwolenników chowania jedzenia w spiżarni zastanawia się, jak ją urządzić, by wykorzystać maksymalnie jej powierzchnię. Zwykle spiżarnia nie ma zbyt wielu metrów kwadratowych. Nie warto jednak inwestować w drogie szafki kuchenne, które zajmą dużo miejsca, sporo kosztują, są i tak niewidoczne, a nie zawsze pomieszczą tyle jedzenia co półki. Na otwartych półkach można do woli ustawiać słoiki czy puszki, zaś warzywa i owoce można schować do drewnianych skrzyni, które zapewnią im właściwą cyrkulację powietrza i będą przeciwdziałać pleśnieniu. Warto dobrze przemyśleć, na jakiej wysokości umieścić półki i w jakich odstępach pomiędzy sobą. Wyznaczmy więc te półki, które będą służyły tylko do przechowywania puszek czy słoików. Te mogą być umieszczone jedna nad drugą, na wysokość słoika. Co innego, jeśli chcemy na półce zmieścić duży garnek na przykład z zupą albo z bigosem. Tutaj warto zmierzyć wysokość garnków, z których korzystamy i uwzględnić ją podczas montażu półek. Garnki bowiem mogą mieć różną wysokość. Duże garnki marki Philipiak (kupisz je na http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak) mogą mieć 11 cm, a nawet 18 cm wysokości. Są idealne do gotowania dań dla całej rodziny, bardzo przydają się na uroczystości lub święta, kiedy to wiele potraw czeka w spiżarni na to, aż zostaną zjedzone.

Estetyka spiżarni

Mało kto organizuje spiżarnię z myślą o prezentowaniu jej gościom. W spiżarni nie tyle liczy się piękno, ile praktyczność. Radzimy więc, żeby ściany pomalować zmywalną, w miarę jasną farbą, zwłaszcza jeśli jedyne światło pochodzi z oświetlenia górnego. Podłogę wystarczy wyłożyć linoleum, ewentualnie płytkami, które dodatkowo będą utrzymywać przyjemny chłód. Sprawdzą się zarówno metalowe jak i drewniane półki. W każdym markecie kupimy za niewielkie pieniądze wiszące półki lub całkiem solidne regały, które szybko można poskładać. Na słoiki i kuchenne sprzęty najlepiej nadają się te bardziej wytrzymałe, metalowe, natomiast na lekkie produkty suche i przyprawy wystarczą drewniane. 

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności7 stycznia 202521:37

Ruszyły rozmowy z syndykiem Rafako na temat przyszłości spółki

Ruszyły rozmowy z syndykiem Rafako na temat przyszłości spółki - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
39
Racibórz:

- Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, rozpoczęły się rozmowy z syndykiem Rafako dotyczące przyszłości raciborskiej spółki. Spotkanie odbyło się 7 stycznia w siedzibie Agencji Rozwoju Przemysłu (ARP) w Warszawie. Wzięli w nim udział Zarząd ARP, który w imieniu rządu pełni rolę lidera tego procesu, syndyk oraz jego zespół - podało biuro poselskie Gabrieli Lenartowicz (PO).

mat. nadesłany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności7 stycznia 202519:56

Sensacyjne odkrycie w piwnicy raciborskiego muzeum!

Sensacyjne odkrycie w piwnicy raciborskiego muzeum! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
1
Racibórz:

Podczas prac adaptacyjnych w piwnicy muzeum przy ul. Chopina, przygotowywanej pod wystawę stałą „Podziemny Racibórz”, odnaleziono niezwykłą pamiątkę z 1697 roku.

red.
Aktualności8 stycznia 202510:53

Nieprzytomny rowerzysta w Rudach

Nieprzytomny rowerzysta w Rudach - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. Kamil Kania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności8 stycznia 202519:43

Karnawałowy Koncert Operetkowy

Karnawałowy Koncert Operetkowy  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Muzeum Racibórz
Reklama
Aktualności8 stycznia 202521:36

Franciszkańskie szopki bożonarodzeniowe – tradycja i piękno także w Raciborzu

Franciszkańskie szopki bożonarodzeniowe – tradycja i piękno także w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Franciszkańskie szopki bożonarodzeniowe są jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Ich historia sięga XIII wieku, kiedy to św. Franciszek z Asyżu w Greccio zaaranżował pierwszą żywą szopkę, pragnąc w prosty, lecz wymowny sposób oddać hołd nowonarodzonemu Dzieciątku.

Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 20.12.2024
20 grudnia 202410:11

Nasz Racibórz 20.12.2024

Nasz Racibórz 13.12.2024
12 grudnia 202421:45

Nasz Racibórz 13.12.2024

Nasz Racibórz 06.12.2024
5 grudnia 202421:06

Nasz Racibórz 06.12.2024

Nasz Racibórz 29.11.2024
28 listopada 202419:21

Nasz Racibórz 29.11.2024

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.