Kaczka, jabłko, śliwka i rozmaryn, czyli NIEBO W GĘBIE. Raciborskie pierogowe królestwo zaprasza!
Czy wiecie, że pierogi uważane są za potrawę typowo polską, a w rzeczywistości pomysł nadziewania ciasta smakowitym farszem narodził się w Chinach i dotarł do nas przez Rosję i Ukrainę? Na ziemiach polskich były znane już w XIII wieku, a przywiózł je z Rusi św. Jacek Odrowąż, patron raciborskich dominikanów. Nie ma wątpliwości, że były już obecne na średniowiecznych raciborskich stołach. Dziś mistrzowskie raciborskie pierogi możemy kosztować w Pierogarni Niebo w Gębie. A żeby było jeszcze smaczniej i przyjemniej, to serwujemy smaczny barszcz, a do dyskusji przy stole najlepszą kawę.
O pierogach można pisać książki. Początkowo przygotowywano je wyłącznie na specjalne okazje i święta. Takie odświętne i specjalne pierogi różniły się między sobą smakiem i kształtem oraz posiadały własne nazwy. Od razu zawędrowały na szlacheckie stoły. Wśród potraw podanych podczas śniadania wielkanocnego u księcia Sapiechy w Debreczynie, w czasach panowania króla Władysława IV (1632-1648), znalazły się: „ciasta sążniste, tyle, ile tygodni w roku, to jest pięćdziesiąt dwa, całe cudne placki, mazury, żmujdzkie pierogi, a wszystko wysadzane bakalią, za tym było 365 babek, to jest tyle ile dni w roku, każde było adorowane inskrypcjami, floresami, że niejeden tylko czytał a nie jadł”.
Na co dzień, rzecz jasna, nie ucztujemy, ale szukamy dań, które odpowiadają naszym gustom, kojarzą się z domową, babciną kuchnią, zawsze smaczną, zawsze swojską. To dlatego powstała Pierogarnia Niebo w Gębie. To już drugi rok jak raczy podniebienia raciborzan.
Pierogi to wyzwanie. Niby proste w zrobieniu, ale jednak od razu rozpoznamy te kupione w markecie, odmrożone i ugotowane. Tęsknimy więc za pierogami babci - tymi, które jemy przy wigilijnym stole albo uroczystościach rodzinnych. Świeże ciasto, świeży farsz - bez tego nie ma dobrych pierogów. To dlatego nasi klienci widzą jak je przygotowujemy w szerokiej gamie smaków. Lubimy eksperymentować, bo kto nie szuka kulinarnych i podróżniczych inspiracji, ten jakby czytał tylko jedną stronę książki. Mamy więc pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, soczewicą, ziemniakami, kaszą gryczaną, szynką, szpinakiem, festą, suszonymi grzybami... Można długo wymieniać. Koneserom proponujemy pierogi z kaczką, jabłkiem śliwką i rozmarynem.
Dbamy o to, byś poczuł się jak w domu. To dlatego nasze wnętrze jest takie ciepłe, przyjemne, domowe. Gotujemy smaczny raciborski barszcz, a na koniec serwujemy wyśmienitą, pachnącą kawę.
Można nas odwiedzać od poniedziałku do piątku od 11.00 do 18.00, a w soboty od 11.00 do 17.00.
Uwaga! Pierogi dowozimy na terenie całego Raciborza.
Polub nas na FB, bądź na bieżąco z tym, co dzieje się w naszym pierogowym królestwie.
Pierogarnia NIEBO W GĘBIE
Racibórz, Długa 12
535 331 625
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.