Przypalone garnki – czym je wyczyścić?
Chwila nieuwagi i nieszczęście gotowe - przypalić garnek nie jest trudno. Gorzej z pozbyciem się czarnego osadu, który szpeci naczynie, a dodatkowo uniemożliwia wykorzystanie go do przygotowania innych smakołyków. Kilkudziesięciogodzinne namaczanie nie przyniosło upragnionego efektu, a środki czyszczące z najwyższej półki tylko nadwyrężyły domowy budżet? Sprawdź, jak skutecznie wyczyścić przypalone garnki!
Dlaczego nie wolno używać przypalonych garnków i patelni?
Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro przypalenia nie udało się pozbyć za pierwszym razem, to wraz z użytkowaniem i kolejnym myciem, zniknie. Choć istnieje szansa, że może się tak stać, to używanie przypalonych naczyń nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na zdrowie. Na takiej patelni lub w garnku tłuszcz zdecydowanie szybciej się nagrzewa, przez co zaczyna się palić, wydzielając szkodliwą dla zdrowia akroleinę. Stara patelnia pod wpływem podgrzania dymi, a potrawy smażone na niej mają charakterystyczny posmak tłuszczu? To znak, że naczynie nie nadaje się do ponownego użycia i to najwyższa pora wyposażyć się w nową patelnię teflonową czy garnek ze stali nierdzewnej lub postawić na dokładne czyszczenie naczynia (o ile nie zostały uszkodzone jego powłoki).
Czy tylko środki chemiczne nadają się do usunięcia przypaleń?
Kiedy środki z etykietkami „do przypaleń” zawodzą, warto sięgnąć po tradycyjne, domowe sposoby na pozbycie się uporczywego czarnego osadu. Jeszcze kilka dekad temu to właśnie tak nasze babcie i mamy musiały radzić sobie z przypaleniami. Jakie powszechne w kuchni produkty można wykorzystać? Na pewno… ryż. Wystarczy wrzucić do „uszkodzonego” rondelka kilka ziaren i zagotować je w gorącej wodzie – przypalenie powinno zniknąć. Podobnie można postąpić z octem – zagotowana szklanka octu usunie osad i pozostałe zabrudzenia. Ten produkt można wykorzystać też do odkamieniania czajnika elektrycznego – z tym że po całym „zabiegu” trzeba będzie co najmniej trzy razy zagotować w nim wodę, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Co jeszcze pomoże pozbyć się przypaleń?
Nie tylko ryż i ocet nadają się do usuwania przypaleń. W walce z nimi niezastąpiona będzie również soda oczyszczona, która podobnie jak ocet, może być również stosowana do odkamieniania czajników. Warto też spróbować z solą – gruba warstwa zalana ciepłą wodą powinna dać radę punktowym przypaleniom. Wśród produktów znajdujących się w wyposażeniu domu do usuwania zabrudzeń i przypaleń wykorzystywane są również tabletki do zmywarek oraz… napoje gazowane!
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.