Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia30 listopada 201809:13

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Zupa grzybowa ma niepowtarzalny aromat leśnych grzybów. Wspaniale syci i rozgrzewa organizm przemarznięty jesienną pluchą i chłodem. Smak tej zupy przypadł do gustu niejednemu smakoszowi grzybowych dań i jest już znany w całej Polsce.

Zupa grzybowa wspaniale rozgrzewa jesienią i zimą

Zupa z grzybów najlepiej smakuje jesienią i zimą. Właśnie wtedy najczęściej sięgamy po sycące kasze i aromatyczne dania z grzybami czy warzywami korzeniowymi. Pozwalamy sobie na tłustsze i zabielane zupy, które wspaniale rozgrzewają organizm. Klasyczna zupa grzybowa powstaje na bazie grzybów suszonych. Danie to jest popularne szczególnie na Mazowszu, skąd się wywodzi.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa przyrządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym, a głównym jej składnikiem są suszone grzyby. Potrawa nie musi ograniczać się do jednego rodzaju grzybów. Możemy do niej dodawać różne ich gatunki, np. borowiki, podgrzybki czy kozaki, możemy również pomieszać ze sobą grzyby suszone i świeże.

Składniki na zupę grzybową

Do przygotowania zupy grzybowej będzie nam niezbędne:

  • 1,5 l wody,
  • włoszczyzna,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 kulki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 20-30 kawałków suszonych grzybów (powinno wystarczyć jedno opakowanie),
  • śmietana 18%,
  • 0,5 kg mięsa wołowego.

Przygotowanie mięsnego wywaru do zupy grzybowej

Przygotowanie zupy grzybowej rozpoczynamy od wykonania wywaru z mięsa i warzyw. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy garnek na palnik i wstawiamy na średni ogień. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień, aby woda w garnku jedynie delikatnie pyrkała. To sprawi, że mięso delikatnie się obgotuje, a wywar będzie bardziej treściwy.

Dodanie włoszczyzny i grzybów

W czasie, gdy mięso gotuje się, przygotowujemy grzyby. Myjemy je, a następnie moczymy przez około 30 minut. Po około godzinie od zagotowania wody w garnku zbieramy powstałą z mięsa szumowinę (szara pianka na wierzchu garnka) i dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy 15 minut.

Następnie dodajemy do wywaru grzyby, cebulę i pozostałe przyprawy. Zupę grzybową gotujemy jeszcze przez następne 30 minut.

Podanie zupy grzybowej

Na końcu zaprawiamy całość śmietaną i mąką. Zupa grzybowa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Najlepiej podawać ją z pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną natką pietruszki.

Autor: materiał partnerski, k.zdrojewska@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności7 stycznia 202521:37

Ruszyły rozmowy z syndykiem Rafako na temat przyszłości spółki

Ruszyły rozmowy z syndykiem Rafako na temat przyszłości spółki - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
39
Racibórz:

- Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, rozpoczęły się rozmowy z syndykiem Rafako dotyczące przyszłości raciborskiej spółki. Spotkanie odbyło się 7 stycznia w siedzibie Agencji Rozwoju Przemysłu (ARP) w Warszawie. Wzięli w nim udział Zarząd ARP, który w imieniu rządu pełni rolę lidera tego procesu, syndyk oraz jego zespół - podało biuro poselskie Gabrieli Lenartowicz (PO).

mat. nadesłany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności7 stycznia 202519:56

Sensacyjne odkrycie w piwnicy raciborskiego muzeum!

Sensacyjne odkrycie w piwnicy raciborskiego muzeum! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
1
Racibórz:

Podczas prac adaptacyjnych w piwnicy muzeum przy ul. Chopina, przygotowywanej pod wystawę stałą „Podziemny Racibórz”, odnaleziono niezwykłą pamiątkę z 1697 roku.

red.
Aktualności8 stycznia 202510:53

Nieprzytomny rowerzysta w Rudach

Nieprzytomny rowerzysta w Rudach - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. Kamil Kania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności8 stycznia 202519:43

Karnawałowy Koncert Operetkowy

Karnawałowy Koncert Operetkowy  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Muzeum Racibórz
Reklama
Aktualności8 stycznia 202521:36

Franciszkańskie szopki bożonarodzeniowe – tradycja i piękno także w Raciborzu

Franciszkańskie szopki bożonarodzeniowe – tradycja i piękno także w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Franciszkańskie szopki bożonarodzeniowe są jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Ich historia sięga XIII wieku, kiedy to św. Franciszek z Asyżu w Greccio zaaranżował pierwszą żywą szopkę, pragnąc w prosty, lecz wymowny sposób oddać hołd nowonarodzonemu Dzieciątku.

Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 20.12.2024
20 grudnia 202410:11

Nasz Racibórz 20.12.2024

Nasz Racibórz 13.12.2024
12 grudnia 202421:45

Nasz Racibórz 13.12.2024

Nasz Racibórz 06.12.2024
5 grudnia 202421:06

Nasz Racibórz 06.12.2024

Nasz Racibórz 29.11.2024
28 listopada 202419:21

Nasz Racibórz 29.11.2024

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.