Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę
Zupa grzybowa ma niepowtarzalny aromat leśnych grzybów. Wspaniale syci i rozgrzewa organizm przemarznięty jesienną pluchą i chłodem. Smak tej zupy przypadł do gustu niejednemu smakoszowi grzybowych dań i jest już znany w całej Polsce.
Zupa grzybowa wspaniale rozgrzewa jesienią i zimą
Zupa z grzybów najlepiej smakuje jesienią i zimą. Właśnie wtedy najczęściej sięgamy po sycące kasze i aromatyczne dania z grzybami czy warzywami korzeniowymi. Pozwalamy sobie na tłustsze i zabielane zupy, które wspaniale rozgrzewają organizm. Klasyczna zupa grzybowa powstaje na bazie grzybów suszonych. Danie to jest popularne szczególnie na Mazowszu, skąd się wywodzi.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa przyrządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym, a głównym jej składnikiem są suszone grzyby. Potrawa nie musi ograniczać się do jednego rodzaju grzybów. Możemy do niej dodawać różne ich gatunki, np. borowiki, podgrzybki czy kozaki, możemy również pomieszać ze sobą grzyby suszone i świeże.
Składniki na zupę grzybową
Do przygotowania zupy grzybowej będzie nam niezbędne:
- 1,5 l wody,
- włoszczyzna,
- 3 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 4 kulki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 20-30 kawałków suszonych grzybów (powinno wystarczyć jedno opakowanie),
- śmietana 18%,
- 0,5 kg mięsa wołowego.
Przygotowanie mięsnego wywaru do zupy grzybowej
Przygotowanie zupy grzybowej rozpoczynamy od wykonania wywaru z mięsa i warzyw. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy garnek na palnik i wstawiamy na średni ogień. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień, aby woda w garnku jedynie delikatnie pyrkała. To sprawi, że mięso delikatnie się obgotuje, a wywar będzie bardziej treściwy.
Dodanie włoszczyzny i grzybów
W czasie, gdy mięso gotuje się, przygotowujemy grzyby. Myjemy je, a następnie moczymy przez około 30 minut. Po około godzinie od zagotowania wody w garnku zbieramy powstałą z mięsa szumowinę (szara pianka na wierzchu garnka) i dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy 15 minut.
Następnie dodajemy do wywaru grzyby, cebulę i pozostałe przyprawy. Zupę grzybową gotujemy jeszcze przez następne 30 minut.
Podanie zupy grzybowej
Na końcu zaprawiamy całość śmietaną i mąką. Zupa grzybowa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Najlepiej podawać ją z pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną natką pietruszki.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany