Jak wędzić szynkę, żeby miała piękny kolor?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc domowi wędzarze już teraz zastanawiają się co przygotują na świąteczny stół. Jak co roku, dużym powodzeniem będą cieszyły się wędzonki z jednego kawałka mięsa. Wśród nich prym wiedzie szynka wędzona i to nie tylko ze względu na smak. W odróżnieniu od kaszanek, salcesonów a nawet kiełbas jest dość prosta w wykonaniu i pięknie się prezentuje. Trzeba jednak pamiętać o jednej prostej zasadzie podczas wędzenia, która sprawi, że szynka będzie miała apetyczny, wiśniowy kolor a nie czarny nalot.
Pierwszym etapem wyrobu wędzonki jest przygotowanie solanki peklującej na bazie wywaru z liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku oraz dodatkiem soli peklującej. Do peklowania najlepiej wybrać szynkę bez kości, ale ze skórą i tłuszczem. Dzięki temu wędzonka będzie soczysta. Szynkę zanurza się w solance na 4 dni, pod warunkiem, że wcześniej nastrzyknie się ją solanką przy użyciu zwykłej strzykawki lub specjalistycznej nastrzykiwarki.
Po peklowaniu szynkę należy zawiesić w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin do ocieknięcia. Następnie trzeba osuszyć mięso w wędzarni przy otwartym kominie. Zwykle trwa to od 2 do 4 godzin w temperaturze około 40 stopni. Bez osuszania, po wędzeniu wędlina będzie miała brzydki, smoliście czarny kolor! Następnie można podnieść temperaturę do ok. 60 stopni i z włączonym generatorem dymu wędzić szynkę przez około 3 godziny aż do uzyskania ładnego koloru. Tak uwędzoną szynkę można sparzyć w wodzie o temperaturze ok. 90 stopni do momentu osiągnięcia 72 stopni wewnątrz wyrobu.
Wszelkie niezbędne narzędzia, przyprawy a przede wszystkim małe, domowe wędzarnie można nabyć w Raciborzu na ulicy Mariańskiej 11, w sklepie Tradismak, gdzie oferowane są dwa modele – o pojemości 300 litrów (na 40 kg wędzonek lub 35 kg kiełbas) lub 150 litrów. Zainteresowane osoby mogą zobaczyć jak działa generator dymu i przekonać się, że obsługa urządzenia jest banalnie prosta. Na hasło „NaszRacibórz” obowiązuje 5% rabatu.
Sklep Tradismak
ul. Mariańska 11, Racibórz
tel. 32 415 21 36
www.tradismak.pl
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany