Aztecka potrawa na maślanym toście
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich - jak najlepiej ją przyrządzić zdradza szef kuchni Braxtonu.
Sałatka z awokado Guacamole podana na maślanym toście
Składniki na 4 osoby:
Pieczywo tostowe – 4 kromki
Masło – 50g
dojrzałe awokado 2szt.
Limonki 1 szt. (sok)
Cebula czerwona - 30g
pomidor - 1szt. (wydrążony)
Tabasco do smaku
Kolendra świeża - ½ szt. łyżki
sól
Sposób przygotowania:
1. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i pomidor pokrojony w kostkę. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, wymieszać.
2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i smażymy tosty na złoty kolor.
Porada Szefa kuchni
Można też dodać pikantny sos tabasco lub posiekaną ostrą papryczkę bez pestek. Sprawdzą się też listki świeżej kolendry.
Sposób podania.
Na talerzu układamy: tost maślany, guacamole, dekorujmy, dodajemy listki kolendry.
Naszą sałatkę podajemy mocno schłodzoną.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany