Tak się jada kebaba!
W Polsce kebab kojarzy się z fast foodem, z resztą jak większość potraw sprzedawana z budek. Jednak jedzenie serwowane na ulicach przeszło rewolucje, wliczając w to kebab, i obecnie dostaniemy danie z najlepszych składników, które nieraz zaskoczy nas swoim smakiem. Kebab zaskakuje nie tylko smakiem, ale również formą podania, których jest wiele, poza tymi, które dobrze znamy.
Na słowo kebab przed oczami naszej wyobraźni staje mięso w bułce z surówką i sosem. Kebab jest to jednak bardzo szerokie pojęcie, które obejmuje grillowane mięso. Dania przyrządzone z niego różnią się od siebie formą podania, przyrządzenia oraz dodatkami im towarzyszącymi. Podobno wyróżnia się aż dwadzieścia rodzajów kebabu. Ten, który my mamy na myśli to doner kebab, czyli mięso z grilla pionowego. Pierwszy na pomysł opiekania mięsa w ten sposób wpadł Aleksander, kucharz z Bursy, który nadziewał mięso na miecz i wbijał go przy ognisku. Takie mięso łatwo można obrócić i równomiernie przypiec z każdej strony poczym gotowe kawałki skroić. Takie skrawki serwuje się zazwyczaj w specjalnym chlebku albo w wersji na talerzu z różnymi dodatkami warzywnymi. W innej formie jest zawinięty w cienki chlebek i nosi nazwę – durum. Ta alternatywa jest tańsza.
Kebab trzyma poziom
Mięso kebab może być tez przygotowywane na ruszcie poziomym, które w Polsce kojarzą się z szaszłykami. Wiele form oraz sposobów przyprawiania sprawia, że i w tym wypadku powstaje kilka odrębnych rodzajów tego dania. Dla tych, co ważny jest ostry smak potrawy sięgną po Adana kebab, czyli nadziane na szpadki wałeczki mielonego mięsa, przyprawione bardzo pikantnie i podawane w towarzystwie cebulą, papryką i pietruszką. Odrobinę tylko łagodniejszy jest urfa kebab, który swój smak zawdzięcza czarnemu chilli. Z kolei iskender kebab to paseczki mięsa wymieszane z sosem pomidorowym, jogurtem, masłem i chlebem, często towarzyszy mu sałatka z grillowanych warzyw. Kosteczki mięsa upieczone na szpadce to sis kebab. Jeśli kebabowi towarzyszy bakłażan, mamy czynienia z daniem określanym mianem patlican kebab. Zamów kebab w takiej formie, na jaką akurat masz ochotę z restauracji Zahir Kebab, którego często zamawiają mieszkańcy Łodzi, Torunia oraz wielu innych polskich miast. Najlepiej jest to zrobić poprzez stronę, PizzaPortal.pl.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany