Co powiecie na weekendową tartę bananową
Przed Wielkim Tygodniem można trochę pofolgować i spróbować tarty bananowo-czekoladowej według przepisu Dawida Pietrasza, szefa kuchni w Braxtonie.
TARTA BANANOWO-CZEKOLADOWA
Cisto kruche:
100g cukru
200g masła pokrojonego w kawałki
370g mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
50 g. cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
300g czekolady
240 ml. Śmietany 30%
5 szt. banan
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucić cukier, masło, jajko, cukier waniliowy, sól oraz mąkę pszenną. Wyrobić maszynowo ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Uformować kulkę, zawinąć w folię aluminiową, schłodzić w lodówce godzinę. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować wyłożyć formę ciastem, piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru.
Krem czekoladowy:
Przygotowujemy kąpiel wodną, do miski dodajemy rozdrobioną czekoladę, rozpuszczamy.
Dodajemy śmietanę i całość mieszamy, odstawiamy.
Wykończenie:
Pokrojone banany wzdłuż układamy na cieście, całość zalewamy kremem czekoladowym. Chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Tartę podajemy pokrojoną na talerzu, dodając gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Dekorujemy świeżą miętą lub truskawką
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.