Na upały najlepszy chłodnik
Co powiecie na chłodnik litewski z jajkiem oraz rwaną wieprzowiną. To weekendowa propozycja raciborskiego Braxtonu.
Składniki 4 osoby:
Botwinka 1 pęczek
Maślanka - 0,5l
Rzodkiewka - 1 pęczek
Ogórek zielony - 1 szt.
Ogórek kiszony - 2 szt.
Koperek - 1 pęczek
Szczypiorek - 1 pęczek
Karczek pieczony - 0,2 kg
Jajko - 4 szt.
Pieczona wieprzowina - 0,2 kg
Sposób przygotowania: Botwinkę pokroić drobno i ugotować, zakwasić octem. Rzodkiewkę , ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Koperek, szczypiorek pokroić. Jaja ugotować na twardo. Maślankę przelać do miski, dodać wszystkie składniki, dodać sól, pieprz, mocno schłodzić. Podawać z jajkiem oraz rwaną wieprzowiną.
Dawid Pietrasz
Mistrz kulinarny
Szef Kuchni Restauracji Braxton
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany