Chrzanica po raciborsku
Chrzanica to zupa chrzanowa z kiełbasą, boczkiem, jajkiem oraz ziemniakami, tu wydaniu szefa kuchni restauracji Braxton w Raciborzu.
4 osoby:
Bulion – 4 por.
Chrzan – 1 słoik
Śmietana 30% - 0,050l
Kiełbasa biała - 0,1 kg
Boczek – 0,1 kg – pokrojony w paski
Cebula – 1 szt. Pokrojona w kostkę
Ziemniak – 0,2 g pokrojony w kostkę
Koperek – 1 pęczek posiekany
Jajko gotowane – 4 szt.
Sól, pieprz do smaku
Olej – 0,050l
Sposób przygotowania: do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę, następnie kiełbasę oraz boczek, zalać wywarem, dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Następnie dodać chrzan, koperek, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Do każdej porcji zupy dodać gotowane jajko.
Autor przepisu Dawid Pietrasz szef kuchni
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.