Na stół! Żeberko pieczone w marynacie BBQ
Żeberko pieczone w marynacie BBQ, frytka domowa, pomidor zapiekany z warzywami ratatouille - to weekendowa propozycja szefa kuchni w raciborskim Braxtonie.
Składniki na 4 osoby:
Żeberka:
Żeberka – 1,2kg
Sos BBQ – 0,07 kg
Ketchup – 0,03kg
Musztarda – 0,03 kg
Miód – 0,03 kg
Czosnek – 0,05 kg
Sól, pieprz
Frytka domowa:
Ziemniak - 1 kg
Olej – 1 l
Pomidor z warzywami ratatuj:
Pomidor - 4 szt.
Bakłażan – 0,1 kg
Papryka świeża - 0,1 kg
Cukinia – 0,1 kg
Cebula – 0,05 kg
Oliwa z oliwek – 0,025l
Pomidory pelati – 0,05 kg
Sól , pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka podzielić na cztery części. Sporządzić marynatę mieszając: sos BBQ, ketchup, musztardę, miód, dodać rozdrobniony czosnek oraz sól, pieprz. Żeberka zamarynować w marynacie, pozostawić na dobę w zimnym miejscu. Żeberka piec w piekarniku w temperaturze 130 stopni do miękkości. Na frytkę: ziemniaki obrać, pokroić w frytkę, sparzyć w wodzie, osuszyć. Na rozgrzanym oleju frytkę smażyć na złoty kolor. Na ratatuj: wszystkie warzywa pokroić w kostkę, na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa, dodać pomidory pelati, doprawić, dusić do miękkości. Z całego pomidora usunąć miąższ, pomidory nafaszerować ratatują, zapiec w piekarniku.
Opracował: Dawid Pietrasz, szef kuchni
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.