Tarta truskawkowa na poprawienie humoru
Do tego budyń i czekolada - taka jest propozycja raciborskiego Braxtonu. Poznajcie przepis.
Ciasto kruche:
100g cukru
200g masła pokrojonego w kawałki
370g mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
50 g. cukier waniliowy
Krem budyniowy:
2 budynie
100mil mleka
200g masła
100g cukru
500g truskawka
100g czekolada gorzka
Ciasto
Do naczynia miksującego wrzucić cukier, masło, jajko, cukier waniliowy, sól oraz mąkę pszenną. Wyrobić maszynowo ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Uformować kulkę, zawinąć w folię aluminiową, schłodzić w lodówce godzinę. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować wyłożyć formę ciastem, piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru.
Krem budyniowy
Gotujemy budyń według przepisu, dodajemy 100ml mleka oraz cukier. Masę budyniową schładzamy do temperatury pokojowej. Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Budyń i masło łączymy używając miksera. Powstały krem wylewamy na wypieczoną tartę , układamy truskawki, posypujemy tartą czekoladą
Wykończenie
Tartę chłodzimy w lodówce około 2 godziny, podajemy pokrojoną na talerzu dodając gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Dekorujemy świeżą miętą lub truskawką
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany