Zdrowe kalorie czyli listopad z gęsiną
Na temat gęsiny przeważnie wiemy tyle, że to tłuste mięso. Jak tłuste to niezdrowe… Nic bardziej mylnego. Polska Gęś owsiana, bo o niej dziś słów kilka, to szlachcianka wśród drobiu, to doceniany przez zagranicznych smakoszy rarytas, który powoli zdobywa uznanie również i w naszym kraju. Kiedyś zajadaliśmy się gęsiną od św. Marcina aż do końca karnawału. Dziś statystyki mówią o 17g gęsiny na osobę… Biorąc pod uwagę średniej wielkości gęsie udo, to wychodzi że co 20-ta osoba zje gęsie udo raz w roku. Dla porównania, statystycznie KAŻDY polak je ok 25kg mięsa z kurczaka rocznie! Taki stan rzeczy wymaga zmiany.
Dlaczego warto się pochylić nad gęsiną w naszym jadłospisie? Bo to unikatowy drób. Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu. Dlatego też gęsina rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Warto także docenić to, że mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu.
Nie można też pominąć kilku faktów odnośnie chowu. Polską gęś tuczy się przez 16 tygodni podczas których karmiona jest wyłącznie paszami zielonymi a ostatnie trzy tygodnie karmi się je jedynie owsem. Efektem jest świetne, delikatne i co najważniejsze ZDROWE mięso. Na rynku dostępne są również gęsi sprowadzane od naszych, zachodnich sąsiadów. Niemcy jednak karmią swoje gęsi kukurydzą, co ma odwzorowanie w jakości dostarczanego mięsa. To właśnie używany przy produkcji w Polsce owies nadaje mięsu wyjątkowości i świetnego aromatu. Za arystokratkę wśród ras gęsi uznaje się gęś kołudzką. Dziś ponad 90 procent hodowców postawiło właśnie na nią. Trzeba tutaj pamiętać, że nie ma bardziej ekologicznego i naturalnego sposobu hodowli jak chów gęsi. Tego ptactwa nie zamyka się w klatce, a ono nie pozwala się karmić byle czym, w skutek czego otrzymujemy mięso całkowicie pozbawione sztucznych barwników i środków chemicznych. To absolutnie wyjątkowy drób który zasłużenie wraca do łask.
Do propagowania jedzenia gęsiny niewątpliwie przyczynia się również ogólnopolska akcja Gęsina Na Św. Marcina organizowana przez międzynarodowe zrzeszenie regionalnych producentów żywności SlowFood Polska, którego motto brzmi „ochrona prawa do smaku”. Postawili oni sobie za zadanie uchronić od zapomnienia kuchnię, która od zawsze cechowała dany region, niestety w dobie globalizacji i napływu zagranicznego stylu życia, coraz rzadziej jest przekazywana potomnym i powoli zanika. Każdego roku inicjatywa skupia wokół siebie najlepsze restauracje w Polsce oferujące z tej okazji swoim gościom specjalne menu z Gęsiną w roli głównej uzupełnione o doborowe lokalne wina. Po przesłaniu przez szefów kuchni swoich propozycji, organizatorzy wybierają tylko 100 najlepszych kompozycji nagradzając je możliwością wzięcia udziału w tym wydarzeniu. Racibórz również zdobył tutaj swojego reprezentanta a jest nim restauracja Whisky&Piec położona przy ul. Drzymały 26, która znalazła się na liście za sprawą dań autorstwa Mateusza Zawojskiego. W promieniu 45km jest to jedyne miejsce docenione przez SlowFood Polska które swoim autorytetem potwierdziło wyjątkowość serwowanych tutaj specjałów. Akcja z gęsiną trwa tylko do końca listopada!
Whisky&Piec
Racibórz, ul. Drzymały 26
tel. 691380 949
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.