To jest pyszne! 7 książek o gotowaniu
Uwielbiasz gotować? A może jesteś początkującym kucharzem, który pragnie się nauczyć kulinarnych tajników? Ludzie od dawien dawna wyrażają uczucia poprzez gotowanie i kultywują tradycjom związanym z kulinariami.
Jak wiele jest krajów na Ziemi, tak wiele jest nowych smaków i przepisów, dlatego warto poszukiwać coraz to nowych doznań i rozwijać tę piękną pasję. Wszystkich miłośników kulinarnych ekscesów, profesjonalistów i amatorów, zapraszamy do zapoznania się z naszą listą, która opisuje najlepsze książki kucharskie na LitRes.pl
1 “Super Żywność czyli superfoods po polsku” Małgorzata Różańska
Cudze chwalicie swego nie znacie? Nic bardziej mylnego! Małgorzata Różańska udowadnia, że wiele polskich produktów spożywczych także zasługuje na miano ‘superfood’, czyli żywności naturalnej, nieprzetworzonej i niesamowicie zdrowej dla człowieka. Prześledźcie co na ten temat sądzi dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem i zobaczcie sami jak proste jest zdrowe odżywianie.
2 “Insulinooporność. Szybkie dania” Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Praktyczny poradnik dla zabieganych osób, które powinny przestrzegać zasad żywienia insulinoopornych. Ponad 200 różnych przepisów podzielonych na wegetariańskie, wegańskie i standardowe. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Prawdziwa encyklopedia komponowania zdrowej, zbilansowanej diety.
3 “Mity medyczne, które mogą zabić” Katarzyna Świątkowska
Pozycja obalająca wszelkie mity na temat diety i produktów spożywczych. Znajdziecie tutaj zgromadzone przez autorkę liczne badania naukowe, które rozprawiają się z uciążliwymi stereotypami, narastającymi przez lata w naszej świadomości. Z książki Katarzyny Świątkowskiej dowiecie się między innymi, czy kawa naprawdę jest dla nas szkodliwa i jaki wpływ na nasz organizm mają produkty nazywane “suplementami diety”.
4 “W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis
Zwyczaje i tradycje w kuchni francuskiej, opisane przez zamieszkałą w małej miejscowości Louviers w Normandii Amerykankę - Susan Loomis. Autorka opowiada o kunszcie francuskiego posiłku, o przywiązywaniu wagi do najmniejszego szczegółu i jakości produktów, o miłości do wina i sera oraz nieśmiertelnego pieczywa Francuzów – bagietek. Wszystko to wzbogacone o przepisy i porady wprost z francuskiej kuchni. Bon Appétit!
5 “Trzy kroki do zdrowia” Joel Fuhrman
Stopniowo wprowadzane zmiany do jadłospisu, opracowane przez doktora Joela Fuhrmana, mogą sprawić, że poczujesz się lepiej niż kiedykolwiek, a dolegliwości, z którymi zmagasz się od dawna znikną bez śladu. W czym tkwi sekret? Fuhrman proponuje autorski system planowania posiłków oraz ponad 150 przepisów z nimi powiązanych. Pokonaj swoje uzależnienia żywieniowe i wejdź na nowy, zdrowszy etap życia!
6 “W restauracji” Christoph Ribbat
Fabularyzowany dokument na temat psychologii społecznej, odzwierciedlającej się w restauracjach działających w określonym czasie w historii naszej cywilizacji. Książka stanowi niemal studium socjologiczne, odnoszące się do najsłynniejszych restauracji ostatnich wieków oraz ich “zaplecza”. Jak ważny jest stosunek menadżera do najniższych rangą pracowników restauracji? Kim dla zespołu jest odpowiedzialny szef kuchni? Jak zmieniał się biznes restauracyjny na przestrzeni lat? Dowiecie się tego z książki Christopha Ribbata.
7 ”Zioła w leczeniu chorób cywilizacyjnych” Teresa Lewkowicz-Mosiej
Autorka książki proponuje metodę leczenia ziołami niektórych chorób cywilizacyjnych takich jak m.in. alergie, otyłość, choroby serca czy depresje. Równocześnie, znajomość tematu podjętego przez Teresę Lewkowicz-Mosiej nie pozostawia wątpliwości, że jest ona doskonale doświadczona w tej dziedzinie. Użyjcie dołączonych do książki gotowych receptur, które uchronią was przed wieloma błędami początkujących zielarzy, a na efekty terapii nie będzie trzeba czekać długo.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany