Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną?
W XXI wieku nadeszła moda na zdrowy styl życia. Jednym z elementów zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie. Coraz popularniejsze staje się spożywanie żywności ekologicznej. Żywność ekologiczna jest zdecydowanie bardziej wartościowa niż żywność konwencjonalna. Wytwarzana jest zgodnie z prawami natury. Nie jest modyfikowana genetycznie ani w żadnym stopniu przetworzona.
Ekologiczne warzywa i owoce zawierają więcej witamin oraz mniej pestycydów i metali ciężkich niż warzywa i owoce pochodzące z tradycyjnych upraw. Ekologiczne mięso zawiera więcej białka i składników odżywczych oraz mniej tłuszczu niż mięso pochodzące od zwierząt z tradycyjnych, przemysłowych ferm.
Zwierzęta w hodowlach ekologicznych mają zapewniony dostęp do świeżego powietrza oraz przestrzeń, gdzie mogą swobodnie się poruszać. Przy produkcji ekologicznej nie używa się antybiotyków ani sztucznych dodatków do żywności.
Minusy żywności ekologicznej
Minusów żywności ekologicznej jest niewiele. Minusem może być jej cena. Produkty ekologiczne są o kilkanaście procent droższe niż produkty tradycyjne. Jest to związane z niewielką ilością gospodarstw ekologicznych w Polsce.
Proces produkcji w gospodarstwach ekologicznych to proces wieloetapowy, wymagający stałej obecności człowieka. Okres przydatności produktów ekologicznych do spożycia zazwyczaj jest znacznie krótszy niż w przypadku żywności konwencjonalnej.
Gdzie kupić żywność ekologiczną?
Produkty ekologiczne - bogata oferta w sklepie ranozebrano.pl - są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, również w sklepach internetowych, a także w gospodarstwach wiejskich. Coraz częściej można znaleźć też specjalne alejki z żywnością ekologiczną w supermarketach.
Kupując produkty ekologiczne dbamy o ekosystem, odciążamy środowisko naturalne, chronimy organizmy żywe. Produkty ekologiczne zawierają duże ilości witamin, minerałów i innych składników odżywczych, zapewniają więc zdrowie, dobre samopoczucie, ich walory z pewnością docenią osoby borykające się z alergiami pokarmowymi.
Może ekożywność nie jest tak atrakcyjna wizualnie, jak żywność konwencjonalna, która swój wygląd zawdzięcza sztucznym nawozom. Posiada jednak walory smakowe. Marchewka z upraw ekologicznych jest soczysta i słodka, a pomidory mają intensywny aromat i gęsty miąższ w przeciwieństwie do wodnistych pomidorów z upraw konwencjonalnych. Produkty ekologiczne można podawać nawet małym dzieciom bez obaw, że im zaszkodzą.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany