Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia27 marca 202010:00

Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną?

Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną? - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

W XXI wieku nadeszła moda na zdrowy styl życia. Jednym z elementów zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie. Coraz popularniejsze staje się spożywanie żywności ekologicznej. Żywność ekologiczna jest zdecydowanie bardziej wartościowa niż żywność konwencjonalna. Wytwarzana jest zgodnie z prawami natury. Nie jest modyfikowana genetycznie ani w żadnym stopniu przetworzona.

Ekologiczne warzywa i owoce zawierają więcej witamin oraz mniej pestycydów i metali ciężkich niż warzywa i owoce pochodzące z tradycyjnych upraw. Ekologiczne mięso zawiera więcej białka i składników odżywczych oraz mniej tłuszczu niż mięso pochodzące od zwierząt z tradycyjnych, przemysłowych ferm.

Zwierzęta w hodowlach ekologicznych mają zapewniony dostęp do świeżego powietrza oraz przestrzeń, gdzie mogą swobodnie się poruszać. Przy produkcji ekologicznej nie używa się antybiotyków ani sztucznych dodatków do żywności.

Minusy żywności ekologicznej
Minusów żywności ekologicznej jest niewiele. Minusem może być jej cena. Produkty ekologiczne są o kilkanaście procent droższe niż produkty tradycyjne. Jest to związane z niewielką ilością gospodarstw ekologicznych w Polsce.

Proces produkcji w gospodarstwach ekologicznych to proces wieloetapowy, wymagający stałej obecności człowieka. Okres przydatności produktów ekologicznych do spożycia zazwyczaj jest znacznie krótszy niż w przypadku żywności konwencjonalnej.

Gdzie kupić żywność ekologiczną?
Produkty ekologiczne - bogata oferta w sklepie ranozebrano.pl - są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, również w sklepach internetowych, a także w gospodarstwach wiejskich. Coraz częściej można znaleźć też specjalne alejki z żywnością ekologiczną w supermarketach.

Kupując produkty ekologiczne dbamy o ekosystem, odciążamy środowisko naturalne, chronimy organizmy żywe. Produkty ekologiczne zawierają duże ilości witamin, minerałów i innych składników odżywczych, zapewniają więc zdrowie, dobre samopoczucie, ich walory z pewnością docenią osoby borykające się z alergiami pokarmowymi.

Może ekożywność nie jest tak atrakcyjna wizualnie, jak żywność konwencjonalna, która swój wygląd zawdzięcza sztucznym nawozom. Posiada jednak walory smakowe. Marchewka z upraw ekologicznych jest soczysta i słodka, a pomidory mają intensywny aromat i gęsty miąższ w przeciwieństwie do wodnistych pomidorów z upraw konwencjonalnych. Produkty ekologiczne można podawać nawet małym dzieciom bez obaw, że im zaszkodzą.

Autor: artykuł sponsorowany, m.kiersztyn@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.