Langosze z Owsiszcz
Langosze, zwane też węgierskimi plackami, są popularne w podraciborskich przygranicznych wsiach, m.in. w Owsiszczach w gminie Krzyżanowice. Uwielbiają je Słowacy. Danie nie jest trudno zrobić, a jako przekąska może wprawić naszych wieczornych gości w zachwyt.
Langosze według receptury Elżbiety Pachuli z Owsiszcz
Składniki:
ciasto: 0,5 kg mąki, 5 dag drożdży, szczypta soli, 250 ml ciepłej wody.
farsz: 20 dag kiełbasy, 2 ugotowane na twardo jajka, świeży lub konserwowy ogórek, cebula, majonez lub sos tatarski, 10 dag żółtego sera, keczup.
Sposób przyrządzania:
ciasto: mąkę wsypać do miski. Zrobić zakwas (woda, trochę cukru, zrobić dołek w mące i zamieszać to w dołku). Gdy drożdże wyrosną dodać do nich sól i ciepłą wodę. Wyrobić ciasto. Następnie ukształtować z ciasta 12 porcji w kształcie koła (langosze). Do ich formowania używać wody, nie mąki.
farsz: kiełbasę, jajka, ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać majonez lub sos tatarski i wymieszać.
Gotowy farsz rozdzielić na porcje do dołków langoszy. Na farsz potrzeć ser i polać niewielką ilością keczupu. Langosze z farszem zawinąć w płaską kulę i piec po obu stronach na gorącym tłuszczu tak długo, aż przybiorą złocisty kolor.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany