Topinambur na talerzu i w miseczce pupila
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je, wybierając np. urozmaicone śniadanie zamiast porannego zestawu suplementów diety. Odpowiedzialni właściciele zwierząt również coraz uważniej dobierają dietę dla swoich pupili. Czasy, gdy karmiliśmy naszych podopiecznych resztkami ze stołów, odeszły prawie w przeszłość.
Coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy, wybierając np. urozmaicone śniadanie zamiast porannego zestawu suplementów diety. Sklepy ze zdrową żywnością wyrastają jak grzyby po deszczu. W supermarketach pojawiają się działy z produktami bez konserwantów i sztucznych dodatków. Gros miejsca zajmują orzechy, ziarna, pszczele miody, suszone owoce oraz rzeczy mające egzotyczne nazwy i pochodzenie, dzięki którym możemy wspierać nasze zdrowie tak, jak to czynili od dawien dawna np. prekolumbijscy Indianie. Zajadamy się płatkami z amarantusem i zupą z topinambura.
Odpowiedzialni właściciele zwierząt również coraz uważniej dobierają dietę dla swoich pupili. Czasy, gdy karmiliśmy naszych podopiecznych resztkami ze stołów, odeszły prawie w przeszłość. Wybierając pokarmy wyprodukowane specjalnie dla „braci mniejszych” częściej zwracamy uwagę na jakość, skład, sposób wytwarzania itp. Rośnie zainteresowanie żywnością skierowaną do zawężonej grupy odbiorców. W przypadku psów kupujemy np. pokarm dla yorków czy bokserów, w przypadku gryzoni – dla koszatniczek, szczurów czy świnek morskich.
Firma Nestor specjalizująca się w pokarmach dla ptaków i gryzoni, która ponad 25 lat temu wyprodukowała pierwszą polską kolbę ziarnową, od początku istnienia kierowała się i nadal kieruje zasadą, że wszystkie jej produkty muszą być naturalne, nie mogą zawierać konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy itp. oraz muszą być złożone wyłącznie ze składników zgodnych z potrzebami poszczególnych gatunków.
Nestor zawsze z wyjątkowym zainteresowaniem sięga po rzeczy nietuzinkowe, jak np. „prekolumbijskie złoto”, czyli amarantus, fasolę mung, zawierającą sporo wartościowego białka, którego aminokwasy wpływają na tworzenie się i zdrowy wygląd ptasich piór, czy chleb świętojański – źródło łatwostrawnych węglowodanów, witamin A, E, B1, B2, soli mineralnych i błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny, leczy zburzenia żołądkowo-jelitowe. Chleb świętojański dzięki kwasowi galusowemu działa również przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Firma nie zapomniała oczywiście o słoneczniku bulwiastym, czyli topinamburze od niedawna docierającym na nasze stoły, a od lat goszczącym w nestorowych produktach i polecanym w szczególności dla mających skłonność do cukrzycy koszatniczek. Topinambur nie tylko obniża zawartość cukru we krwi, dzięki dużej zawartości inuliny, ale jest również źródłem żelaza, krzemionki, witaminy B, C, potasu, fosforu, błonnika i jako naturalny prebiotyk korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Pomaga również usunąć zbędne i szkodliwe substancje z organizmu oraz podnosi ogólną odporność. Na wiosenną dietę oczyszczającą jeszcze nie jest za późno. Chrupiąc topinambur możemy ją rozpocząć razem z naszymi zwierzakami.
Zoo-mar
Adresy sklepów:
Długa10
Opawska 82
Słowackiego 59
Rudzka 37
www.zoo-mar.pl
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.