Regały do spiżarni - jakie sprawdzą się najlepiej?
Domowe przetwory cieszą się coraz większą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego bowiem własnoręcznie przygotowane sałatki czy dżemy to gwarancja nie tylko jakości, ale również smaku. Aby jednak móc długo cieszyć się świeżością ulubionych potraw czy dodatków należy zadbać o jak najlepsze ich przechowywanie. W tym celu niezbędna będzie spiżarnia wyposażona w nośne oraz wytrzymałe regały. Czym kierować się przy ich wyborze?
Odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni
Domowa spiżarnia to wnętrze, na które decyduje się coraz więcej osób. W zależności od powierzchni domu czy mieszkania może być ona spora lub też bardzo niewielka. Nawet z najmniejszego pomieszczenia można jednak stworzyć miejsce do przechowywania sporej ilości przetworów czy produktów z dłuższym terminem ważności.
Kluczem jest wybór odpowiednich regałów. Ich zakup bądź budowę należy przede wszystkim dostosować do wielkości oraz kształtu pomieszczenia. Najprostsze rozwiązanie to postawienie regału na całej długości ściany. Taka metoda doskonale sprawdza się w kwadratowych i prostokątnych wnętrzach. Jeśli jednak pomieszczenie posiada nieregularny kształt czy wnęki, warto uwzględnić je w projekcie, decydując się również na dodatkowe półki.
Kolejny krok to zadbanie o odpowiednie rozmieszczenie oraz głębokość półek. Warto przemyśleć jakiej wielkości produkty będziemy na nich przechowywać, by nie okazało się, że odległość pomiędzy kolejnymi półkami jest zbyt mała (słoiki nie zmieszczą się) bądź za duża (marnowanie przestrzeni). Aby zagwarantować sobie wygodę w użytkowaniu, warto przemyśleć również głębokość półek oraz maksymalną wysokość, na której się znajdują.
Regały do spiżarni - jakie cechy powinny spełniać?
Dobry projekt przestrzenny pomieszczenia zagwarantuje wybór odpowiedniej wielkości oraz głębokości półek. To jednak jeszcze nie wszystko by cieszyć się funkcjonalną i wytrzymałą spiżarnią. Na co więc jeszcze zwrócić uwagę, by wybrać dobre regały do spiżarni?
Przede wszystkim na materiał, z którego zostały wykonane. Nie da się ukryć, że kilkadziesiąt słoików z przetworami oraz inne produkty stanowią dość spory ciężar. Od razu należy więc zrezygnować z rozwiązań, które wykorzystują plastik czy pleksi. Sprawdzi się natomiast metal oraz drewno. W drugim przypadku trzeba jednak pamiętać o konieczności regularnej konserwacji regału.
Niezwykle ważne dla wytrzymałości i stabilności całej konstrukcji są również odpowiednie zabezpieczenia. Kupując regał bądź przystępując do jego zrobienia, należy zadbać o to, by kątowniki, wkręty czy elementy podpierające były jak najlepszej jakości.
Ostatni aspekt to efekt wizualny. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ozdobnych modeli cieszących oczy miłośników kolorów. Metalowe regały bez problemu można również pomalować samemu.
Regały to nieodłączne elementy spiżarni. Dopasowane do pomieszczenia i potrzeb domowników umożliwią wygodne przechowywanie przetworów oraz innych produktów spożywczych, czy sprzętów codziennego użytku.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.