Reklama

Najnowsze wiadomości

Strony Partnerskie20 marca 202309:41

Pomysły, które pomogą Ci stać się lepszym kucharzem

Pomysły, które pomogą Ci stać się lepszym kucharzem - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Co warto wiedzieć, żeby stać się lepszym kucharzem? Te pomysły nie sprawią, że w magiczny sposób staniesz się Robertem Makłowiczem, ale dadzą ci jasny obraz tego, na czym powinieneś się skupić, przygotowując następny posiłek, i jakiej wiedzy kulinarnej musisz się nauczyć lub udoskonalić.

Gotowanie to sztuka. Pieczenie jest nauką

Za każdym razem, gdy korzystasz z nowego przepisu, powinieneś spróbować i dostosować smaki w trakcie gotowania. Większość przepisów to ogólne wytyczne i możesz dodać więcej przypraw, jeśli lubisz ostre potrawy, albo zrezygnować z któregoś ze składników, jeśli szczególnie go nie lubisz lub jesteś na niego uczulony. Po prostu smakuj podczas gotowania, smakuj swoje danie na różnych etapach i dostosuj je w razie potrzeby. Z praktyką, cierpliwością i odrobiną ogólnej wiedzy o różnych przyprawach i mieszaniu smaków będziesz w stanie uratować każde danie, zanim trafi na stół.

Jeśli chodzi o pieczenie, to jest to zupełnie inna historia. Wszystkie przepisy na pieczenie podają dokładne ilości składników, szczegółowe kroki i techniki, a jeśli będziesz się do nich stosować, otrzymasz produkt końcowy, na który liczyłeś testujemyjedzenie.pl

Nie zapominaj o kwaśnym smaku

Kiedy smakujesz potrawę i mówisz sobie: "Czegoś tu brakuje...", w 9 przypadkach na 10 brakującym elementem, o którym mówisz, jest kwas. Kwasowość (lub poziom pH) ma kluczowe znaczenie w gotowaniu. W szkole kulinarnej jest cały kurs poświęcony kwasom i zasadom w nauce o żywności. Pamiętaj, że kwas wzmacnia smaki w potrawie, dodaje głębi i pomaga doprowadzić wszystko do równowagi. Wino i ocet: to dwa fundamentalnie ważne składniki do zup, sosów, winegretów. Nie zapominaj o nich, to naprawdę robi różnicę. Cytrusy: Cytryny, limonki, pomarańcze i inne owoce cytrusowe są znane z tego, że łagodzą rybi smak owoców morza, dodają blasku grillowanemu kurczakowi i wielu gotowanym warzywom. Odrobina soku lub skórki z cytrusów może bardzo wzbogacić twój przepis.

Solenie mięsa

Istnieje niezawodny sposób na to, by kotlety wieprzowe, piersi z kurczaka czy indyka nie były suche, ciągnące się i bez smaku. Przed przyrządzeniem chudych kawałków mięsa wystarczy je wyparzyć. Solenie zmiękcza mięso i sprawia, że zachowuje ono wszystkie soki podczas gotowania. Jeśli gotujesz całego kurczaka, pamiętaj, żeby pozostawić go w roztworze słonej wody na około 12 godzin. Nie potrzebujesz tyle czasu, jeśli są to tylko kotlety wieprzowe lub piersi z kurczaka. Ogólna zasada solenia to 1 godzina na kg. Aby uzyskać standardowy roztwór solanki, rozpuść jedną filiżankę soli koszernej w jednym litrze wody.

Kontrastujące smaki i tekstury tworzą zrównoważone danie

To prawdopodobnie najtrudniejsze do opanowania, ale bardzo ważne do zrozumienia. Pomyśl o tym, jak dania są przedstawiane w restauracji. Zawsze jest to coś w stylu "chrupiąca panierka z delikatnym i soczystym...", "aromatyczne, ale delikatne...", "słone z nutą słodyczy...", zawsze jest to kontrastowe połączenie. Nie jest to coś, czego powinieneś się nauczyć; chodzi raczej o zwracanie większej uwagi na kontrastujące smaki i tekstury oraz notowanie w pamięci tych, które najlepiej ze sobą współgrają.

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności23 lipca 202421:08

Zapadł się fragment parkingu na pl. Długosza [FOTO]

Zapadł się fragment parkingu na pl. Długosza [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
36
Racibórz:

Zapadlisko odsłoniło piwnice dawnych kamienic. Zostało zabezpieczone przez Wodociągi Raciborskie. Teren ten był do 1945 r. gęsto zabudowany. Nie wiadomo do końca, co kryje się pod płytkami chodnikowymi pamiętającymi jeszcze czasy PRL-u.

Grzegorz Wawoczny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności23 lipca 202408:39

Nocne zwiedzanie na raciborskim zamku z Królewskim Dzwonem Zygmunta w tle

Nocne zwiedzanie na raciborskim zamku z Królewskim Dzwonem Zygmunta w tle - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

19 lipca na Zamku Piastowskim odbyło się kolejne nocne zwiedzanie, które tym razem uświetnił swoją obecnością Witold Szczygieł, dzwonnik z Wawelu. Gość opowiadał o fascynującej pracy wawelskich dzwonników.

fot. Jan Ptak
Reklama
Aktualności22 lipca 202409:07

Jazzowe klimaty w Zaczarowanym Ogrodzie

Jazzowe klimaty w Zaczarowanym Ogrodzie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Mirosław Kościelniak
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Aktualności24 lipca 202412:29

Wystawa plenerowa Zapomniany cmentarz w Raciborzu

Wystawa plenerowa Zapomniany cmentarz w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Muzeum w Raciborzu serdecznie zaprasza na otwarcie wystawy plenerowej pt. "Zapomniany cmentarz". Wydarzenie będzie miało miejsce na raciborskim Rynku w środę 07.08.2024 o godzinie 15:00.

Muzeum w Raciborzu
Strony Partnerskie22 lipca 202411:12

Jak pielęgnować zniszczone włosy?

Jak pielęgnować zniszczone włosy? - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
materiał partnerski
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.07.2024
18 lipca 202417:55

Nasz Racibórz 19.07.2024

Nasz Racibórz 12.07.2024
12 lipca 202409:40

Nasz Racibórz 12.07.2024

Nasz Racibórz 05.07.2024
5 lipca 202408:55

Nasz Racibórz 05.07.2024

Nasz Racibórz 28.06.2024
27 czerwca 202422:45

Nasz Racibórz 28.06.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.