Reklama

Najnowsze wiadomości

Strony Partnerskie29 czerwca 202318:23

Jak przyrządzić dobre espresso (i nie tylko!) dzięki ekspresowi z młynkiem

Jak przyrządzić dobre espresso (i nie tylko!) dzięki ekspresowi z młynkiem - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Region:

Ekspresy do kawy z młynkiem są rozwiązaniem w ostatnim czasie zyskującym znacząco na popularności. Nie jest to nic dziwnego, bowiem takie urządzenia oferują połączenie dwóch elementów niezbędnych do zaparzenia idealnego espresso w jednym. To rozwiązanie, które jest wygodne, szybkie, a czasem bywa nawet tańsze, niż osobny zakup ekspresu i młynka. Choć ekspresy do kawy z młynkiem znacznie upraszczają przygotowanie perfekcyjnego espresso w zaciszu własnej kuchni, wciąż pozostaje kilka rzeczy, o których warto pamiętać, by w tej sztuce dojść do perfekcji. W tym artykule omówimy więc proces przygotowania kawy w ekspresie tego typu, a także kilka innych, wartych uwagi szczegółów.

foto001k
Źródło: unsplash.com

Jak dobrać odpowiednie ziarna do ekspresu?

Ekspresy do kawy z młynkiem występują w bardzo różnych, odmiennych od siebie wariantach - w zależności od tego, który wybraliśmy, najlepszym okaże się sięgnięcie po różne rodzaje ziaren. Przez ekspresy do kawy z młynkiem najczęściej rozumie się urządzenia automatyczne i kolbowe, a więc działające na zasadzie ciśnienia, przepychającego wodę przez kawę. W tych najlepiej sprawdzą się ziarna palone średnio i ciemno - posiadają one bowiem wyższą “rozpuszczalność”, a więc ekstrakcja naszej kawy w krótkim czasie będzie relatywnie wyższa niż w przypadku ziaren jasno palonych. Co jednak w przypadku, gdy jesteśmy miłośnikami właśnie tych drugich. Tu z pomocą przychodzą coraz popularniejsze przelewowe ekspresy do kawy z młynkiem. Te urządzenia idealnie podkreślą owocowe, kwiatowe, delikatne nuty smakowe kaw jasno palonych.

Stopień mielenia a smak kawy

Ekspresy do kawy z młynkiem w wielu przypadkach oferują możliwość regulacji poziomu mielenia. Nie jest to niczym dziwnym, bowiem nie istnieje uniwersalna grubość przemiału do konkretnej metody. Będzie się ona bowiem różniła w zależności od poziomu wypału, gęstości i świeżości ziaren, wilgotności i wielu innych czynników. Dążymy jednak do tego, by ekstrakcja kawy dawała napar o pełnym, bogatym, zbalansowanym smaku. Można tu przyjąć pewną regułę, która ułatwi nowicjuszom parzenie: jeśli kawa jest zbyt kwaśna (nastąpiła podekstrakcja) ziarna należy zmielić nieco drobniej, jeśli zaś napar okazuje się być zbyt gorzki (nastąpiła nadekstrakcja) mielimy odpowiednio grubiej. Całą procedurę powtarzamy aż do uzyskania optymalnego, idealnego dla nas smaku.

Ekspresy do kawy z młynkiem: jak zaparzyć w nich kawę?

Kiedy mówimy o parzeniu kawy, powinniśmy wyróżnić 3 oddzielne sekcje. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, ekspresy do kawy z młynkiem występują w wariantach: automatyczny, kolbowy i przelewowy. Przygotowanie smacznej kawy w każdym z nich będzie wymagało nieco innych umiejętności i zastosowania różnych od siebie metod. Będąc wyposażonymi w tę wiedzę weźmy się więc za omówienie każdego z poszczególnych przypadków.

Ekspresy automatyczne

Tutaj parzenie jest dość proste i nie wymaga większych wyjaśnień. Ekspresy te oferują największą wygodę, bowiem wszystko dzieje się za zaledwie jednym naciśnięciem przycisku. Kawa jest automatycznie mielona i przenoszona do grupy zaparzającej, po czym następuje ekstrakcja naparu. Warto zaznaczyć, iż dziś funkcjonują rozwiązania, które pozwalają nawet na pominięcie kroku dobierania grubości mielenia: w ten sposób niektóre ekspresy (na przykład szwajcarskiej firmy JURA) zostały wyposażone w młynki, które automatycznie dobierają grubość mielenia do kawowego specjału, który chcemy przygotować, oszczędzając nam dodatkowo czas.

Ekspresy kolbowe z młynkiem

To rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę, jednocześnie chcąc mieć pełnię kontroli nad całym procesem parzenia kawy. W tych ekspresach kawę mielimy bezpośrednio do kolby (portafiltra), jednak przed włożeniem jej do gruby zaparzającej, w której następuje parzenie, należy pamiętać o ubiciu powierzchni kawy (tampingu). To krok, podczas którego bardzo wielu początkujących kawoszy popełnia błędy, ubijając nierówno, ze zbyt dużą, czy zbyt małą siłą. Jest na to jednak sposób: część ekspresów kolbowych z młynkiem automatyzuje również tę część procesu parzenia, dzięki czemu początkujący nie muszą obawiać się o jakość swojego ukochanego naparu.

Ekspresy przelewowe z młynkiem

Tu sprawa wydaje się być najprostsza, bowiem cały mechanizm polega na zmieleniu kawy bezpośrednio do koszyka z włożonym filtrem, w którym następuje potem automatycznie proces zaparzania kawy. To rozwiązanie dla tych, którzy lubią proste rozwiązania i duże ilości mniej intensywnego naparu. Czy może być lepiej? Tak! W ekspresach takich, jak Melitta „AromaFresh Grind & Brew Therm“ można nie tylko zmielić kawę i przeprowadzić proces parzenia automatycznie, ale dzięki zintegrowanemu timerowi można zaplanować parzenie na konkretną godzinę. Wyobraź sobie tylko uczucie, które będzie ci towarzyszyło gdy o poranku obudzi cię zapach świeżo parzonej kawy…

foto001k

Źródło: unsplash.com

Podsumowanie

Tym artykułem mieliśmy na celu pokazać łatwość parzenia i wygodę, jaką oferują ekspresy do kawy z młynkiem. Wyróżnienie ich poszczególnych typów pozwala na idealne dopasowanie konkretnych modeli do swoich własnych potrzeb. Chcieliśmy także udzielić kilku wskazówek, które wzniosą smak naparu zaparzonego w tego typu urządzeniu na jeszcze wyższy poziom. Nie pozostało więc nic innego, jak po prostu życzyć smacznego!

Autor: artykuł sponsorowany, redakcja@naszraciborz.pl, fot. źródło: przyjaciele kawy

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności23 lipca 202421:08

Zapadł się fragment parkingu na pl. Długosza [FOTO]

Zapadł się fragment parkingu na pl. Długosza [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
13
Racibórz:

Zapadlisko odsłoniło piwnice dawnych kamienic. Zostało zabezpieczone przez Wodociągi Raciborskie. Teren ten był do 1945 r. gęsto zabudowany. Nie wiadomo do końca, co kryje się pod płytkami chodnikowymi pamiętającymi jeszcze czasy PRL-u.

Grzegorz Wawoczny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności23 lipca 202408:39

Nocne zwiedzanie na raciborskim zamku z Królewskim Dzwonem Zygmunta w tle

Nocne zwiedzanie na raciborskim zamku z Królewskim Dzwonem Zygmunta w tle - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

19 lipca na Zamku Piastowskim odbyło się kolejne nocne zwiedzanie, które tym razem uświetnił swoją obecnością Witold Szczygieł, dzwonnik z Wawelu. Gość opowiadał o fascynującej pracy wawelskich dzwonników.

fot. Jan Ptak
Reklama
Reklama
Aktualności22 lipca 202409:07

Jazzowe klimaty w Zaczarowanym Ogrodzie

Jazzowe klimaty w Zaczarowanym Ogrodzie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Mirosław Kościelniak
Reklama
Aktualności22 lipca 202415:32

Lekarze łatwiej wystawią zwolnienie

Lekarze łatwiej wystawią zwolnienie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Beata Kopczyńska, regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa śląskiego
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.07.2024
18 lipca 202417:55

Nasz Racibórz 19.07.2024

Nasz Racibórz 12.07.2024
12 lipca 202409:40

Nasz Racibórz 12.07.2024

Nasz Racibórz 05.07.2024
5 lipca 202408:55

Nasz Racibórz 05.07.2024

Nasz Racibórz 28.06.2024
27 czerwca 202422:45

Nasz Racibórz 28.06.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.