Jak przyrządzić dobre espresso (i nie tylko!) dzięki ekspresowi z młynkiem
Ekspresy do kawy z młynkiem są rozwiązaniem w ostatnim czasie zyskującym znacząco na popularności. Nie jest to nic dziwnego, bowiem takie urządzenia oferują połączenie dwóch elementów niezbędnych do zaparzenia idealnego espresso w jednym. To rozwiązanie, które jest wygodne, szybkie, a czasem bywa nawet tańsze, niż osobny zakup ekspresu i młynka. Choć ekspresy do kawy z młynkiem znacznie upraszczają przygotowanie perfekcyjnego espresso w zaciszu własnej kuchni, wciąż pozostaje kilka rzeczy, o których warto pamiętać, by w tej sztuce dojść do perfekcji. W tym artykule omówimy więc proces przygotowania kawy w ekspresie tego typu, a także kilka innych, wartych uwagi szczegółów.
Źródło: unsplash.com
Jak dobrać odpowiednie ziarna do ekspresu?
Ekspresy do kawy z młynkiem występują w bardzo różnych, odmiennych od siebie wariantach - w zależności od tego, który wybraliśmy, najlepszym okaże się sięgnięcie po różne rodzaje ziaren. Przez ekspresy do kawy z młynkiem najczęściej rozumie się urządzenia automatyczne i kolbowe, a więc działające na zasadzie ciśnienia, przepychającego wodę przez kawę. W tych najlepiej sprawdzą się ziarna palone średnio i ciemno - posiadają one bowiem wyższą “rozpuszczalność”, a więc ekstrakcja naszej kawy w krótkim czasie będzie relatywnie wyższa niż w przypadku ziaren jasno palonych. Co jednak w przypadku, gdy jesteśmy miłośnikami właśnie tych drugich. Tu z pomocą przychodzą coraz popularniejsze przelewowe ekspresy do kawy z młynkiem. Te urządzenia idealnie podkreślą owocowe, kwiatowe, delikatne nuty smakowe kaw jasno palonych.
Stopień mielenia a smak kawy
Ekspresy do kawy z młynkiem w wielu przypadkach oferują możliwość regulacji poziomu mielenia. Nie jest to niczym dziwnym, bowiem nie istnieje uniwersalna grubość przemiału do konkretnej metody. Będzie się ona bowiem różniła w zależności od poziomu wypału, gęstości i świeżości ziaren, wilgotności i wielu innych czynników. Dążymy jednak do tego, by ekstrakcja kawy dawała napar o pełnym, bogatym, zbalansowanym smaku. Można tu przyjąć pewną regułę, która ułatwi nowicjuszom parzenie: jeśli kawa jest zbyt kwaśna (nastąpiła podekstrakcja) ziarna należy zmielić nieco drobniej, jeśli zaś napar okazuje się być zbyt gorzki (nastąpiła nadekstrakcja) mielimy odpowiednio grubiej. Całą procedurę powtarzamy aż do uzyskania optymalnego, idealnego dla nas smaku.
Ekspresy do kawy z młynkiem: jak zaparzyć w nich kawę?
Kiedy mówimy o parzeniu kawy, powinniśmy wyróżnić 3 oddzielne sekcje. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, ekspresy do kawy z młynkiem występują w wariantach: automatyczny, kolbowy i przelewowy. Przygotowanie smacznej kawy w każdym z nich będzie wymagało nieco innych umiejętności i zastosowania różnych od siebie metod. Będąc wyposażonymi w tę wiedzę weźmy się więc za omówienie każdego z poszczególnych przypadków.
Ekspresy automatyczne
Tutaj parzenie jest dość proste i nie wymaga większych wyjaśnień. Ekspresy te oferują największą wygodę, bowiem wszystko dzieje się za zaledwie jednym naciśnięciem przycisku. Kawa jest automatycznie mielona i przenoszona do grupy zaparzającej, po czym następuje ekstrakcja naparu. Warto zaznaczyć, iż dziś funkcjonują rozwiązania, które pozwalają nawet na pominięcie kroku dobierania grubości mielenia: w ten sposób niektóre ekspresy (na przykład szwajcarskiej firmy JURA) zostały wyposażone w młynki, które automatycznie dobierają grubość mielenia do kawowego specjału, który chcemy przygotować, oszczędzając nam dodatkowo czas.
Ekspresy kolbowe z młynkiem
To rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę, jednocześnie chcąc mieć pełnię kontroli nad całym procesem parzenia kawy. W tych ekspresach kawę mielimy bezpośrednio do kolby (portafiltra), jednak przed włożeniem jej do gruby zaparzającej, w której następuje parzenie, należy pamiętać o ubiciu powierzchni kawy (tampingu). To krok, podczas którego bardzo wielu początkujących kawoszy popełnia błędy, ubijając nierówno, ze zbyt dużą, czy zbyt małą siłą. Jest na to jednak sposób: część ekspresów kolbowych z młynkiem automatyzuje również tę część procesu parzenia, dzięki czemu początkujący nie muszą obawiać się o jakość swojego ukochanego naparu.
Ekspresy przelewowe z młynkiem
Tu sprawa wydaje się być najprostsza, bowiem cały mechanizm polega na zmieleniu kawy bezpośrednio do koszyka z włożonym filtrem, w którym następuje potem automatycznie proces zaparzania kawy. To rozwiązanie dla tych, którzy lubią proste rozwiązania i duże ilości mniej intensywnego naparu. Czy może być lepiej? Tak! W ekspresach takich, jak Melitta „AromaFresh Grind & Brew Therm“ można nie tylko zmielić kawę i przeprowadzić proces parzenia automatycznie, ale dzięki zintegrowanemu timerowi można zaplanować parzenie na konkretną godzinę. Wyobraź sobie tylko uczucie, które będzie ci towarzyszyło gdy o poranku obudzi cię zapach świeżo parzonej kawy…
Źródło: unsplash.com
Podsumowanie
Tym artykułem mieliśmy na celu pokazać łatwość parzenia i wygodę, jaką oferują ekspresy do kawy z młynkiem. Wyróżnienie ich poszczególnych typów pozwala na idealne dopasowanie konkretnych modeli do swoich własnych potrzeb. Chcieliśmy także udzielić kilku wskazówek, które wzniosą smak naparu zaparzonego w tego typu urządzeniu na jeszcze wyższy poziom. Nie pozostało więc nic innego, jak po prostu życzyć smacznego!
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.