Pyszne i zdrowe – co daje jedzenie świeżych daktyli?
Świeże daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczna przekąska. Spożywania regularnie w umiarkowanych ilościach stanowi jednak świetną alternatywę dla słodyczy, a wszystko przez to, że w składzie zawiera wiele cennych związków odżywczych. Jakie są korzyści ze spożywania daktyli?
Świeże, mięsiste daktyle to jedna ze zdrowszych przekąsek, po które można sięgać na co dzień. Choć istnieje wiele ich rodzajów, ze względu na walory smakowe i konsystencję miąższu największą popularnością cieszą się daktyle Medjool. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj ich prozdrowotne właściwości!
Daktyle Medjool na wzmocnienie odporności
Daktyle zawierają w składzie wszystkie związki, które mogą przyczyniać się do utrzymania wysokiej odporności organizmu. Mowa głównie o licznych przeciwutleniaczach, witaminie A, witaminach z grupy B oraz minerałach: magnezie, cynku czy żelazie. Udowodniono, że mogą obniżać poziom stresu oksydacyjnego i łagodzić stany zapalne w organizmie. Ich skład jest tak bogaty, że pozwala na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na wiele związków odżywczych. Jak wiadomo – prawidłowy poziom witamin i minerałów to podstawa odporności.
Skuteczna poprawa trawienia
Daktyle są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Wykazują delikatne działanie przeczyszczające i przeciwdziałają zaparciom, dodatkowo poprawiając jakość i skład mikroflory jelitowej. Jej prawidłowa kondycja jest niezbędna do zachowania wysokiej odporności, sprawności układu pokarmowego, a nawet pięknej skóry! W niedawno przeprowadzonych badaniach wykazano, że daktyle mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka okrężnicy.
Przekąska idealna dla sportowców
Daktyle spożywanie w umiarkowanych ilościach nie wpłyną negatywnie na masę ciała, jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny i zawartość cukrów prostych, powinni unikać ich diabetycy. Z tego samego względu daktyle są idealną przekąską dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Cukry proste są od razu wchłanianie do krwiobiegu i mogą być zamienione na energię podczas intensywnych treningów.
Uzupełniają też niedobory glikogenu w mięśniach, zaś wysoka zawartość minerałów reguluje poziom elektrolitów, których naturalna utrata ma miejsce podczas pocenia się. Trenujesz? A może planujesz wycieczkę w góry? Zabierz ze sobą paczkę daktyli!
Żyjesz w stresie? Sięgnij po daktyle!
Daktyle zawierają w składzie m.in. taurynę, która działa relaksująco, uspokaja i pomaga osobom z rozmaitymi zaburzeniami neurologicznymi. Zawartość antyoksydantów likwiduje konsekwencje działania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego, co z kolei przekłada się na lepsze samopoczucie. Dodatkowo w daktylach znajdziesz witaminę B12, kwas foliowy oraz cynk – składniki kluczowe dla przeciwdziałania depresji i łagodzenia jej objawów.
Daktyle dla kobiet ciężarnych
Spożywanie daktyli w ciąży jest bezpieczne i wręcz zalecane. Kobieta ciężarna ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i związki odżywcze, których dostarczają te owoce. Sięgając po nie, wpływa się więc na właściwy rozwój płodu. Zachowaj ostrożność, jeśli zmagasz się z cukrzycą ciężarnych.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.