Zadbaj o odporność jesienią i zimą - jedz kiszonki!
Chcesz wzmocnić odporność organizmu w związku z nadchodzącym sezonem grypowym? Przyjrzyj się nie tylko swojej jesienno-zimowej garderobie, ale także codziennym nawykom żywieniowym. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta na odporność powinna uwzględniać zarówno świeże warzywa, jak i kiszonki.
Kiszone, czyli zdrowe
Kiszonki to inaczej warzywa i owoce, które zostały poddane procesowi kiszenia. Kiszenie - jako jeden ze sposobów konserwacji żywności - znane jest od wieków. W procesie biorą udział bakterie fermentacji mlekowej. To dzięki nim w kiszonkach nie dochodzi do rozwoju niepożądanych i szkodliwych bakterii gnilnych oraz drobnoustrojów. Bakterie kwasu mlekowego odpowiadają także za charakterystyczny smak i zapach kiszonek. Kiszone warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. W ich składzie znajdziemy całą gamę składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, związków antyoksydacyjnych, a także probiotyków i prebiotyków.
Naturalne probiotyki na lepszą odporność
Probiotyki to mikroorganizmy, które naturalnie występują w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na pracę całego organizmu, w tym przede wszystkim na układ trawienny, odpornościowy i moczowo-płciowy. Dzięki obecności probiotyków kiszonki wspomagają trawienie, procesy metaboliczne i ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z żywności. Dobrze działają na mikroflorę jelitową, a zdrowe jelita to ważny aspekt dobrej odporności organizmu. Poza tym kiszonki korzystnie wpływają na układ moczowo-płciowy - zapobiegają infekcjom i pełnią ważną rolę w profilaktyce innych chorób tego układu.
W kiszonkach znajdują się również naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze). Antyoksydanty mają za zadanie chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to "szkodniki", które uszkadzają zdrowe komórki w ciele. Działanie antyoksydantów zmniejsza podatność na infekcje, wirusy i zakażenia bakteryjne. Do naturalnych przeciwutleniaczy należą witaminy A, E i C - wszystkie znajdują się w kiszonkach.
Jakie kiszonki warto włączyć do jadłospisu?
Praktycznie każde warzywo i każdy owoc nadaje się do kiszenia. Wśród najpopularniejszych kiszonek znajdują się kiszone ogórki i kiszona kapusta (zarówno biała, jak i czerwona). Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie domowych kiszonek, postaw na te sklepowe, ale z dobrym składem. Najlepiej wybierać kiszonki od lokalnych dostawców lub z niewielkich sklepów ze zdrową, ekologiczną żywnością.
Zdrowa dieta na odporność
W sezonie jesienno-zimowym warto ze szczególną uwagą przyjrzeć się swojemu codziennemu menu. Popularne suplementy diety na odporność są jedynie dodatkiem, gdyż nie zastępują zdrowego, odpowiednio zbilansowanego jadłospisu. Zastanawiasz się, jak ułożyć dietę, która dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach? Sprawdź inspiracje dostępne na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-na-odpornosc/.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.