Zalety urządzeń kuchennych ze stali nierdzewnej
Wyposażenie kuchenne ze stali nierdzewnej, zwłaszcza w przypadku lokali gastronomicznych, wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Jest trwałe, estetyczne i wszechstronne – a to jedynie kilka przymiotników opisujących pozytywne walory tego materiału budulcowego. Jakie jeszcze zalety urządzeń kuchennych ze tali nierdzewnej warto wymienić?
Wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej – żywotność
Z perspektywy użytkownika, największą zaletą wyposażenia gastronomicznego wykonanego ze stali nierdzewnej jest żywotność takich elementów. Garnki, patelnie oraz inne elementy kuchenne z tego surowca są właściwie niezastąpione w każdej profesjonalnej kuchni – trwałe i wytrzymałe na wiele czynników zewnętrznych, mogą przez wiele lat służyć bezawaryjnie i zachować pełną funkcjonalność.
Ogromną zaletą stali nierdzewnej, a tym samym naczyń czy urządzeń kuchennych, które oferuje Horeca Polska, jest odporność na działanie wilgoci. Zgodnie ze swoją nazwą, stal nie poddaje się bowiem korozji, bez względu na to, w jakich warunkach jest użytkowana.
Drugą, równie istotną cechą związaną z podwyższoną trwałością urządzeń kuchennych ze stali nierdzewnej, jest niebywała wręcz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Powierzchnię stalowego wyposażenia trudno jest zarysować lub uszkodzić w inny sposób – w lokalach gastronomicznych, gdzie korzysta się z ostrych noży, łopatek i podobnych narzędzi kuchennych ma to ogromne znaczenie dla zachowania wszystkich akcesoriów w należytej kondycji przez cały okres użytkowania.
Odporność stali nierdzewnej na różnice temperatur i drobnoustroje
O tym, że w kuchni panować mogą skrajne różnice temperatur wie każdy. Odpowiednio dobrane urządzenia i pozostałe wyposażenie powinny zatem być maksymalnie odporne na zmiany termiczne. Stal nierdzewna wydaje się być w tym przypadku rozwiązaniem idealnym – naczynia czy sprzęt kuchenny znoszą zarówno bardzo wysokie temperatury, jak i te poniżej zera. To czyni urządzenia gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej elementami wszechstronnymi i o bardzo uniwersalnym przeznaczeniu. Można zarówno przygotowywać w nich potrawy w wysokich temperaturach, jak i przechowywać składniki w chłodniach.
Kolejną zaletą wyposażenia ze stali nierdzewnej jest możliwość bardzo dokładnego oczyszczania jej powierzchni. Co więcej, do zachowania w czystości sprzętu kuchennego używać można nawet dość agresywnych detergentów – również o działaniu dezynfekującym. W przypadku blatów gastronomicznych ze stali nierdzewnej, na których często przygotowywane jest, na przykład, surowe mięso, taka możliwość to wręcz podstawa zachowania odpowiednich warunków higienicznych.
Powierzchnia stali nierdzewnej pozostaje przy tym odporna na działanie bakterii czy grzybów – zwarta struktura materiału nie pochłania cząsteczek brudu, substancji oleistych czy też zapachów, a tym samym pozostaje nieprzenikniona również dla wymienionych drobnoustrojów.
Estetyczne wykończenie profesjonalnej kuchni
Nie można pominąć także kwestii związanej z wizualnymi zaletami stali nierdzewnej. Materiał ten pozostaje wyjątkowo elegancki – i to w każdej sytuacji. Może to mieć spore znaczenie, jeśli w danym lokalu gastronomicznym funkcjonuje tak zwana otwarta kuchnia. Klienci są wówczas w stanie dostrzec wyposażenie, które w przypadku stali nierdzewnej zawsze prezentuje się nienagannie.
Odporność stali na zarysowania sprawia też, że nadaje się ona do częstego polerowania, również za pomocą twardszych gąbek czy szczotek. Dzięki temu zachowuje swój elegancki połysk przez lata.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.