Czym jest Talerz Zdrowia i jak powinien wyglądać w 2025 roku?

Chcesz zacząć jeść zdrowo, ale nie wiesz, od czego zacząć? Poznaj Talerz Zdrowia – nowoczesne podejście do zbilansowanego odżywiania, które pomoże Ci zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jak skomponować idealne posiłki, ile miejsca na talerzu powinny zajmować warzywa, białko, zdrowe tłuszcze i pełnoziarniste produkty. Zyskaj cenne wskazówki oparte na najnowszych zaleceniach dietetycznych na 2025 rok!
Czym jest Talerz Zdrowia?
Talerz Zdrowia to prosty i skuteczny sposób na ukazanie, jak jeść zdrowo. Został opracowany wizualnie przez specjalistów z PZH. Głównym celem ma być pomoc w prawidłowym zbilansowaniu posiłków. To z kolei zapewnia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W dużym uproszczeniu Talerz Zdrowia jest sposobem na łatwiejsze budowanie zdrowych posiłków, w których znajdują się zarówno warzywa, owoce, źródła białka, węglowodanów, jak i zdrowe tłuszcze.
Z czego składa się polski Talerz Zdrowia w 2025 roku?
Aktualne rekomendacje wskazują na to, że Talerz Zdrowia w 2025 roku powinien prezentować się w następujący sposób:
- warzywa i owoce – to 50% talerza; podstawą każdego posiłku powinny być warzywa i owoce; najzdrowsze są oczywiście warzywa, a najlepiej wybierać je w różnych kolorach i serwować w wielu formach; z kolei owoce warto spożywać w umiarkowanych ilościach;
- białko – to powinno być 25% talerza; najlepsze źródła białka to te pochodzenia zwierzęcego (np. chude mięso, ryby, jaja), ale też świetnym uzupełnieniem będą roślinne źródła białka takie jak np. rośliny strączkowe;
- węglowodany złożone – to kolejne 25% zawartości talerza; warto wybierać produkty pełnoziarniste, takie jak kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron czy pieczywo;
- tłuszcze – do każdej porcji należy dodać też źródła zdrowych tłuszczów, gdyż pełnią one ważną funkcję w organizmie, np. pomagają we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wspierają pracę mózgu; zalecane jest jedzenie tłuszczów nienasyconych, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, nasiona czy awokado.
Jeśli chcesz jeść zdrowe i zbilansowane posiłki, ale nie masz wystarczającej wiedzy na temat tego, jak powinien wyglądać Talerz Zdrowia, dobrym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa.
Catering możesz zamówić z dostawą do domu niemal na terenie całej Polski, w tym do takich miast jak:
- Katowice – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/katowice/;
- Poznań, Gniezno, Gdańsk i wiele innych małych i dużych miast.
5 zaleceń, co jeść, a czego lepiej unikać
Jak ułatwić komponowanie zdrowych posiłków? Pomocne mogą być nasze wskazówki.
- Wykorzystuj różne warzywa i owoce – poznawaj nowe smaki i baw się różnymi sposobami przygotowywania posiłków z owoców i warzyw.
- Sięgaj po pełnoziarniste węglowodany – zamiast wysoko przetworzonych produktów, takich jak biały chleb, biała mąka czy biały ryż, stawiaj na pełnoziarniste produkty.
- Ogranicz sól i cukry proste – zamiast cukru, wybieraj naturalne zamienniki, takie jak owoce, a zamiast soli zioła i przyprawy.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze – unikaj tłuszczów trans, zamiast tego postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona.
- Uważaj na czerwone mięso – ogranicz spożycie wędlin, kiełbas czy parówek, które mogą zawierać dużo soli i tłuszczów nasyconych.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.