Reklama

Najnowsze wiadomości

Strony Partnerskie8 września 202209:23

Polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

W dzisiejszych czasach zachwycamy się raczej smakami z odległych krain ze wschodu, a czy tak naprawdę znamy te miejscowe, tradycyjne, przechowywane w starych kucharskich książkach i przekazywane z pokolenia na pokolenie? Kuchnia polska nie musi być przecież przeżytkiem starych lat. Gdyby się w nią zagłębić, można by znaleźć moc inspiracji, jakie wykorzystać można przy kompozycji nowoczesnych dań.

Tradycyjny żurek w 30 minut

Tradycyjne wielkanocny żurek to tradycja. żurek przygotowywany jest zazwyczaj na wywarze mięsnym z dodatkiem jajek, boczku i białej kiełbasy. Najważniejszym składnikiem jest jednak zakwas na żurek. Domowy zakwas na żurek można przygotować w stosunkowo prosty sposób, jednak jego przygotowanie zajmuje aż 7 dni. Dlatego zakwas na żurek ekspresowy kupić można w wielu sklepach spożywczych, warto zaglądać również do gazetek promocyjnych, takich jak aktualna gazetka Aldi, gdyż to właśnie w nich najtaniej można zdobyć wszystkie potrzebne składniki, w tym zakwas na żurek. Aktualna gazetka Aldi i wiele innych znajdują się na Kaufino, gdzie wszystkie gazetki znajdują się w jednym miejscu. By przygotować ekspresowy żurek należy przygotować wszystkie składniki, mianowicie 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego, 0,5 litra zakwasu na żurek, odrobinę boczku, śmietanę, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz, opcjonalnie chrzan do smaku oraz jajka na twardo. Bulion należy zagotować, a zakwas przełożyć do garnka i dodać wodę. Zakwas na żurek należy przelać przez sito, by pozbyć się grudek i gotować z bulionem 10 minut. Parę łyżek śmietany należy zahartować i dodać do żurku. Podawać z boczkiem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie składniki w promocyjnej cenie oferuje gazetka Aldi, która znajduje się na Kaufino.

Pieczone ziemniaki i bataty

Ziemniaków nie może zabraknąć przy tradycyjnym, polskim obiedzie, jednak co gdyby podać je nieco inaczej? Amerykańskie przepisy słyną z tego, że przy ich pomocy robi się najlepsze pieczone ziemniaki oraz frytki. Pieczone ziemniaki w mundurkach pokrojone na ćwiartki oblane w oleju z przyprawami urozmaicą niejeden polski obiad w chrupiącą skórkę i amerykańskie smaki. Natomiast by unowocześnić klasyczne frytki warto sięgnąć po bataty. Słodkie bataty zaskakująco dobrze sprawdzają się w roli frytek. Ba, ich popularność w różnego rodzaju restauracjach ciągle rośnie. Bataty bywają bardziej miękkie niż pieczone ziemniaki, dlatego warto wziąć to pod uwagę podczas ich przygotowania. Warto przeglądać inne amerykańskie przepisy, by inspirować się nimi w kontekście polskiej kuchni.

Pierogi ruskie 

Pierogi ruskie to absolutny klasyk wszystkich polskich obiadów. Jak jednak przygotować je w nieco inny, zmodyfikowany sposób? Wegańskie pierogi ruskie na pewno dla wielu są wyzwaniem i ciekawym urozmaiceniem. Wegańskie pierogi ruskie są naprawdę proste w przygotowaniu. Zacząć należy od tego, że ciasto na pierogi tradycyjnie jest roślinne, dlatego o to nie trzeba się martwić. Co do farszu, to jest on banalnie prosty do przygotowania. Cały sekret polega w tym, by zamiast twarogu użyć tofu. Na około 70 pierogów potrzebne będzie 700 gramów ziemniaków, jedna duża cebula, 500 gramów tofu naturalnego, pół szklanki wody z kiszonych ogórków oraz pieprz ziołowy. Ziemniaki należy ugotować do miękkości, cebulkę podsmażyć i przy pomocy blendera rozdrobnić tofu i połączyć z wodą z ogórków i pieprzem ziołowym. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z tofu. I pierogi ruskie wegańskim wydaniu prawie gotowe. Pozostaje tylko przyrządzić je w tradycyjny sposób klejąc farsz w cieście i gotować, aż pierogi ruskie same wypłyną na powierzchnię.

 

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności13 stycznia 202510:13

Raport 998. W Zabełkowie zapaliła się sadza w kominie

Raport 998. W Zabełkowie zapaliła się sadza w kominie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. poglądowe - Oskar Tomeczek
Reklama
Sport13 stycznia 202511:10

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Futsalowe, siatkarskie i koszykarskie emocje towarzyszyły kibicom podczas minionego weekendu. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz. W galerii zdjęcia z meczu HLPN pomiędzy LKS Ruda Kozielska a JB THS.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 10.01.2025
9 stycznia 202521:58

Nasz Racibórz 10.01.2025

Nasz Racibórz 20.12.2024
20 grudnia 202410:11

Nasz Racibórz 20.12.2024

Nasz Racibórz 13.12.2024
12 grudnia 202421:45

Nasz Racibórz 13.12.2024

Nasz Racibórz 06.12.2024
5 grudnia 202421:06

Nasz Racibórz 06.12.2024

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.