Reklama

Najnowsze wiadomości

Strony Partnerskie8 września 202209:23

Polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

W dzisiejszych czasach zachwycamy się raczej smakami z odległych krain ze wschodu, a czy tak naprawdę znamy te miejscowe, tradycyjne, przechowywane w starych kucharskich książkach i przekazywane z pokolenia na pokolenie? Kuchnia polska nie musi być przecież przeżytkiem starych lat. Gdyby się w nią zagłębić, można by znaleźć moc inspiracji, jakie wykorzystać można przy kompozycji nowoczesnych dań.

Tradycyjny żurek w 30 minut

Tradycyjne wielkanocny żurek to tradycja. żurek przygotowywany jest zazwyczaj na wywarze mięsnym z dodatkiem jajek, boczku i białej kiełbasy. Najważniejszym składnikiem jest jednak zakwas na żurek. Domowy zakwas na żurek można przygotować w stosunkowo prosty sposób, jednak jego przygotowanie zajmuje aż 7 dni. Dlatego zakwas na żurek ekspresowy kupić można w wielu sklepach spożywczych, warto zaglądać również do gazetek promocyjnych, takich jak aktualna gazetka Aldi, gdyż to właśnie w nich najtaniej można zdobyć wszystkie potrzebne składniki, w tym zakwas na żurek. Aktualna gazetka Aldi i wiele innych znajdują się na Kaufino, gdzie wszystkie gazetki znajdują się w jednym miejscu. By przygotować ekspresowy żurek należy przygotować wszystkie składniki, mianowicie 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego, 0,5 litra zakwasu na żurek, odrobinę boczku, śmietanę, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz, opcjonalnie chrzan do smaku oraz jajka na twardo. Bulion należy zagotować, a zakwas przełożyć do garnka i dodać wodę. Zakwas na żurek należy przelać przez sito, by pozbyć się grudek i gotować z bulionem 10 minut. Parę łyżek śmietany należy zahartować i dodać do żurku. Podawać z boczkiem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie składniki w promocyjnej cenie oferuje gazetka Aldi, która znajduje się na Kaufino.

Pieczone ziemniaki i bataty

Ziemniaków nie może zabraknąć przy tradycyjnym, polskim obiedzie, jednak co gdyby podać je nieco inaczej? Amerykańskie przepisy słyną z tego, że przy ich pomocy robi się najlepsze pieczone ziemniaki oraz frytki. Pieczone ziemniaki w mundurkach pokrojone na ćwiartki oblane w oleju z przyprawami urozmaicą niejeden polski obiad w chrupiącą skórkę i amerykańskie smaki. Natomiast by unowocześnić klasyczne frytki warto sięgnąć po bataty. Słodkie bataty zaskakująco dobrze sprawdzają się w roli frytek. Ba, ich popularność w różnego rodzaju restauracjach ciągle rośnie. Bataty bywają bardziej miękkie niż pieczone ziemniaki, dlatego warto wziąć to pod uwagę podczas ich przygotowania. Warto przeglądać inne amerykańskie przepisy, by inspirować się nimi w kontekście polskiej kuchni.

Pierogi ruskie 

Pierogi ruskie to absolutny klasyk wszystkich polskich obiadów. Jak jednak przygotować je w nieco inny, zmodyfikowany sposób? Wegańskie pierogi ruskie na pewno dla wielu są wyzwaniem i ciekawym urozmaiceniem. Wegańskie pierogi ruskie są naprawdę proste w przygotowaniu. Zacząć należy od tego, że ciasto na pierogi tradycyjnie jest roślinne, dlatego o to nie trzeba się martwić. Co do farszu, to jest on banalnie prosty do przygotowania. Cały sekret polega w tym, by zamiast twarogu użyć tofu. Na około 70 pierogów potrzebne będzie 700 gramów ziemniaków, jedna duża cebula, 500 gramów tofu naturalnego, pół szklanki wody z kiszonych ogórków oraz pieprz ziołowy. Ziemniaki należy ugotować do miękkości, cebulkę podsmażyć i przy pomocy blendera rozdrobnić tofu i połączyć z wodą z ogórków i pieprzem ziołowym. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z tofu. I pierogi ruskie wegańskim wydaniu prawie gotowe. Pozostaje tylko przyrządzić je w tradycyjny sposób klejąc farsz w cieście i gotować, aż pierogi ruskie same wypłyną na powierzchnię.

 

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności23 lipca 202421:08

Zapadł się fragment parkingu na pl. Długosza [FOTO]

Zapadł się fragment parkingu na pl. Długosza [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
53
Racibórz:

Zapadlisko odsłoniło piwnice dawnych kamienic. Zostało zabezpieczone przez Wodociągi Raciborskie. Teren ten był do 1945 r. gęsto zabudowany. Nie wiadomo do końca, co kryje się pod płytkami chodnikowymi pamiętającymi jeszcze czasy PRL-u.

Grzegorz Wawoczny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności24 lipca 202412:29

Wystawa plenerowa Zapomniany cmentarz w Raciborzu

Wystawa plenerowa Zapomniany cmentarz w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Muzeum w Raciborzu serdecznie zaprasza na otwarcie wystawy plenerowej pt. "Zapomniany cmentarz". Wydarzenie będzie miało miejsce na raciborskim Rynku w środę 07.08.2024 o godzinie 15:00.

Muzeum w Raciborzu
Reklama
Aktualności23 lipca 202408:39

Nocne zwiedzanie na raciborskim zamku z Królewskim Dzwonem Zygmunta w tle

Nocne zwiedzanie na raciborskim zamku z Królewskim Dzwonem Zygmunta w tle - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

19 lipca na Zamku Piastowskim odbyło się kolejne nocne zwiedzanie, które tym razem uświetnił swoją obecnością Witold Szczygieł, dzwonnik z Wawelu. Gość opowiadał o fascynującej pracy wawelskich dzwonników.

fot. Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.07.2024
18 lipca 202417:55

Nasz Racibórz 19.07.2024

Nasz Racibórz 12.07.2024
12 lipca 202409:40

Nasz Racibórz 12.07.2024

Nasz Racibórz 05.07.2024
5 lipca 202408:55

Nasz Racibórz 05.07.2024

Nasz Racibórz 28.06.2024
27 czerwca 202422:45

Nasz Racibórz 28.06.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.