Wszystko, co należy wiedzieć o popularnej diecie z niskim indeksem glikemicznym
Zanieczyszczenie środowiska, życie w ciągłym stresie, niedostateczna ilość snu, siedzący tryb życia czy nieodpowiedni sposób żywienia to tylko niektóre z przyczyn występowania chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. Aby nim zaradzić, dietetycy oraz lekarze opracowują nowe modele żywieniowe, które zapobiegają i leczą schorzenia, takie jak choroby układu krążenia, insulinooporność czy otyłość. W niniejszym artykule przedstawiamy wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Czym jest indeks glikemiczny?
Każdy z produktów spożywczych charakteryzuje się określonym indeksem glikemicznym, co można przedstawić w następujący sposób:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym - ≤55
- produkty o średnim indeksie glikemicznym: 56-69,
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym ≥70
Indeks glikemiczny stanowi wskaźnik, dzięki któremu możemy określić, jak szybko wzrośnie poziom glukozy w naszej krwi, po spożyciu określonego pokarmu. Im jest on wyższy, tym wzrost następuje gwałtowniej. Działa to także w drugą stronę - niskie wartości indeksu glikemicznego wskazują na to, że wzrost glukozy nastąpi wolniej.
Produkty o niskim i wysokim indeksie glikemicznym
Pozostaje jeszcze jedno pytanie - które z produktów żywnościowych charakteryzują się niskim, a które wysokim indeksem glikemicznym? Jeśli chodzi o tę pierwszą grupę, zaliczany do niej przede wszystkim większość warzyw i owoców, ale także produkty pełnoziarniste, takie jak kasza jęczmienna i gryczana, nabiał, mięso, ryby oraz orzechy. Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym możemy zaliczyć natomiast makarony oraz jasne pieczywo, rozgotowane warzywa i owoce, słodycze, słodkie napoje czy miody i dżemy.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym - dla kogo jest przeznaczona?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym, jak sama nazwa wskazuje, polega na całkowitym wykluczeniu lub częściowej eliminacji ze swojej diety produktów żywnościowych o wysokim indeksie glikemicznym. Stanowi ona optymalne rozwiązanie dla pacjentów, którzy cierpią na cukrzycę lub insulinooporność. Wówczas, taka dieta jest zazwyczaj zalecana przez lekarza. Na taki model żywienia możesz jednak zdecydować się również samodzielnie. Jest on polecany w szczególności osobom, które borykają się z dysfunkcjami układu krążeniowego - dieta o niskim indeksie glikemicznym pomoże obniżyć poziom trójglicerydów, cholesterolu frakcji LDL, a także ciśnienia tętniczego.
Dieta pudełkowa o niskim indeksie glikemicznym
Przejście na dietę o niskim indeksie glikemicznym w praktyce może okazać się o wiele trudniejsze, niż nam się wydaje. Wiąże się ona bowiem nieodłącznie z wieloma wyrzeczeniami pokarmowymi. Z pomocą przychodzi dieta pudełkowa od dietering.com (zob. https://www.dietering.com/diety/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym/). Jest to zestaw odpowiednio zbilansowanych posiłków, które zostały skomponowane specjalnie z myślą o osobach, które mają zamiar spożywać jedynie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Najwyższa jakość stanowi priorytet już od pierwszych etapów produkcji, a gotowe dania zawierają komplet niezbędnych witamin i minerałów.
PRZYKŁADOWE MENU:
Śniadanie
Bajgle z pastą z pieczonej marchewki i słonecznika, kurczakiem, ogórkiem konserwowym, mix warzyw
II Śniadanie
Granola wiśniowo-jabłkowa, jogurt naturalny
Obiad
Kurczak butter chicken z orzechami nerkowca, kasza gryczana niepalona, surówka kopenhaska
Podwieczorek
Zimowy Fattoush
Kolacja
Meksykańska frittata z czerwoną fasolą i batatami, sałata lodowa z marchewką, oliwa pomarańczowo-cytrynowa
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.